jan 13, 2021
22 Views
0 0

Trump történelmet írt: először vádoltak meg kétszer elnököt

Written by

Az amerikai képviselőház szerdán megszavazta a republikánus párti Donald Trump amerikai elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium ostroma miatt.

Donald Trump történelmet írt azzal, hogy második alkalommal is elindították ellene az alkotmányos felelősségre vonási eljárást, azaz  az impeachmentet. 2019-ben azért akarták felelősségre vonni, mert visszaélt hatalmával, ám akkor a szenátusi többséget birtokló republikánusok teljes mellszélességgel álltak ki mellette, így a vád elbukott.

A mostani képviselőházi szavazáson 221 demokrata és 10 republikánus képviselő szavazott az eljárás megindítása mellett. Öt képviselő, egy demokrata és négy republikánus, nem voksolt.

Az eljárás megindult, most a szenátus elé kerül, szerdai cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy az eredmény most azért is kiszámíthatatlan, mert a republikánusok erős embere, a republikánusok szenátusi csoportjának vezetője, a veterán Mitch McConnell álláspontja egyelőre nem egyértelmű az ügyben.

A vád ezúttal az, hogy Trump veszélyeztette a törvényhozás biztonságát azzal, hogy a Capitolium ostroma előtt feltüzelte híveit, lényegében lázadás szításával vádolják.

A szenátusban január 19-én, azaz egyetlen nappal Joe Biden megválasztott elnök beiktatása előtt tárgyalnak az ügyről, ám Trump számára nem is elsősorban a jelenlegi ciklus, hanem a politikai jövője miatt számít az, milyen eredménnyel zárul az eljárás.

24.hu/kulfold/2021/01/13/donald-trump-impeachment-capitolium-2/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Usa
banner

Vélemény, hozzászólás?