nov 21, 2020
12 Views
0 0

Trump hívei tüntetnek Atlantában, az elnök szerint Georgiában ismét beszámolták a hamis szavazatokat

Written by
[embedded content]

Trump hívei tüntetnek Atlantában, az elnök szerint Georgiában ismét beszámolták a hamis szavazatokat

Georgia államban pénteken fejezték be a szavazatok kézi újraszámlálását. Az eredmény, igaz, hajszál híján, de ismét Joe Bidennek kedvez. Trump erre úgy reagált, nem is várt mást, a csalással ugyanis nem törődtek. A regnáló elnök hívei tüntetést szerveztek a georgiai Atlantában, hogy kifejezzék szolidaritásukat Trump mellett.

A 16 elektori szavazatot érő Georgia államban volt az egyik legszorosabb eredmény az amerikai elnökválasztáson. Bár a megyék nagy része Trumpra voksolt, az összes szavazatszámban – lévén a nagyvárosokban és környékén Biden nyert – a demokrata jelölté lett a győzelem. Az újraszámolás után is. Hiába írtak be Trumpnak 1300 új szavazatot és vesztett el ugyanennyit Biden, alig 12 ezer szavazat különbséggel, de így is Joe bácsi örülhetett. A szavazatok 49,51%-a Bidené lett, 49,25% pedig Trumpé. A hiányzó tizedszázalékok néhány “futottak még” jelölt neve mellé kerültek – írja a ma7.sk.

Trump most azt mondja, rendben, hogy újraszámolták a szavazatokat, de a levélben beérkezett voksok aláírásainak áttekintésére vonatkozó republikánus kérelmet az állam kormányzója, az egyébként republikánus Brian Kemp elutasította. Vajon miért – kérdezi a még regnáló elnök a Twitteren, majd meg is adja a választ: mert kiderülne, hogy levélszavazatok százezrein hamis az aláírás. A Twitter természetesen azonnal pirossal meg is jelölte a bejegyzést, mondván, vitatott állításokat tartalmaz.

Georgia kormányzója nem hagyja, hogy megnézzük az aláírásokat, hogy nyilvánosságra hozzunk több százezer hamis szavazólapot, ami a republikánus pártnak, nekem, David Perduenak és talán Kelly Loefflernek hatalmas győzelmet hozna…

– írta Trump bejegyzésében. David Perdue Georgia állam republikánus szenátora, Kelly Loefler szintén. Mindkettejükre újabb választás vár januárban. Előbbire azért, mert a novemberin nem szerezte meg a szavazatok 50%-át, utóbbira pedig azért, mert egy tavaly decemberben leköszönt szenátor helyére lépett csak.

Trump egyik ügyvédje alkalmatlannak nevezte a kézi újraszámolást, sőt, feleslegesnek is, amellyel egész egyszerűen nem lehet kiszűrni a választási csalást. A jogászcsapat most azt szeretné, ha úgy számolnák össze a szavazatokat, hogy a levélben érkezett voksok aláírásait is megvizsgálják, összevetik. Az állam egyes megyéinek ugyan kötelessége ellenőrizni a levélszavazaton, illetve magán a borítékon található aláírások egyezését – ez elvileg meg is történt, az újraszámolásnál azonban nem.

Hogy értsük, Trump jogászai eleve a levélszavazatok hitelességét kifogásolták; az újraszámolás során ezzel a problémával nem kezdtek semmit. Azt mondják, míg 2018-ban (félidős választások voltak akkor) a levélszavazatok 3,5%-a (összesen volt 230 ezer) bizonyult hamisnak, vagy valamiért hibásnak Georgia államban, azaz nem lehetett őket figyelembe venni, 2020-ban, ez az arány már csak 0,3% volt. 1,2 millió levélszavazatból kevesebb, mint négyezret utasítottak vissza. Ez a különbség indokolja az állításukat, miszerint történhettek hibák és/vagy visszaélések a szavazatok feldolgozásakor. Sőt, tulajdonképpen az is kérdéses, egyes megyékben volt-e ellenőrzés egyáltalán.

Brad Raffensperger, Georgia állam minisztere (hivatalosan secretary of state, ami szövetségi szinten a külügyminiszter megfelelője, itt nem) egy sajtótájékoztatón közölte: a számok nem hazudnak, Joe Biden nyerte a választást, nem látja okát, hogy átnézzék az aláírásokat. Raffensperger republikánus, ráadásul büszke Trump-támogató – mondta magáról –, de a számok pontosak, és meg van győződve róla, hogy azok az emberek döntését tükrözik. 

Forrás: ma7.sk, YouTube; Fotó: MTI/EPA/Rick D’Elia

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/trump-hivei-tuntetnek-atlantaban-az-elnok-szerint-georgaban-ismet-beszamoltak-a-hamis-szavazatokat/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?