máj 28, 2021
4 Views
0 0

Trollkodott a Parlamentben az ellenzék, nem is akármekkorát – ilyen javaslatot még nem látott az Országgyűlés

Written by

A Párbeszéd közzé is tette az irományt, amit teljesen komolyan benyújtottak a módosító javaslatként. Tehát ezzel foglalkozni kell, ezt valakinek majd el kell olvasnia, döntést hozni róla, miegyéb. A javaslatot olvasva az ember azt gondolhatná, hogy az irat egy Monty Python repülő cirkusza epizódból került elő, de nem. Ez a valóság, és az hazai atomenergia-politika súlyos kiritkája, ez áll benne:

“A Kormány arra tett javaslatot, hogy az atomenergia-felügyeleti szerv élén álló elnököt a miniszterelnök kilenc évre nevezze ki. Ismerve a NER azon gyakorlatát, hogy egyre hosszabb időre nevezik ki a legfőbb ügyésztől az atomenergia–felügyeleti szerv elnökéig a legkülönfélébb pozíciókba a kiválasztottakat, javasoljuk, hogy ne csupán három parlamenti ciklust érintő időtartamra nevezhesse ki az elnököt a miniszterelnök, hanem olyan időtartamra, amely már orbáni mércével is számottevőnek nevezhető, egyúttal megfelelően igazodik a szerv tevékenységéhez is. A 238-as uránizotóp felezési ideje négy és fél milliárd év, ezért logikus, hogy az atomenergiával foglalkozó felügyeleti szerv elnöke kinevezési idejét is ennek megfelelően határozzuk meg. Megjegyezzük, hogy az atomreaktorokban használt 235-ös uránizotóp felezési ideje csupán hétszázmillió év, ezért felmerült bennünk, hogy ehhez igazodóan kerüljön megállapításra a kinevezési idő, de végül ezt túl rövidnek találtuk, mivel csupán százhetvenötmillió parlamenti ciklusra terjedne ki. A négy és fél milliárd év azonban már megfelelően garantálhatja az elnök függetlenségét, ha mi nem is azt értjük e fogalmon, mint a Kormány. Mindenesetre azzal együtt, hogy a Kormány javaslata szerint az elnök egy alkalommal ismételten kinevezhető, ily módon kilencmilliárd évig biztosítani lehet Paks-II. építése és működése felügyeletét, addig talán el is készül, és ha a beruházás nem is térül meg soha, tovább haszontalan és ártalmas, de talán a baráti orosz hitelt sikerül addigra visszafizetnie az országnak.”

Ezek meg az előzmények:

A teljes beadvány itt olvasható.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/politika/parbeszed-orszaggyules-atomenergia-hivatal-vezeto-trollkodas/7ccq83p

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?