okt 12, 2020
14 Views
0 0

Tovább romlik a litván–belarusz-viszony

Written by

Litvánia további hat diplomatát hívott vissza a Belarusz Köztársaságból  közölte hétfőn Rasa Jakilaitiene litván külügyi szóvivő. A diplomatákat Minszkből, illetve Hrodnából vonták ki.

A belarusz fél nem reagált a kompromisszumos javaslatainkra, és továbbra is a diplomáciai személyzet csökkentését követelte. Kénytelenek vagyunk visszahívni hat embert Minszkből és Hrodnából, hogy nyilvánítsák őket nemkívánatos személynek, ami megnehezítené a jövőbeli munkát

 jelezte a litván külügyi szóvivő. Hangsúlyozta, hogy Vilnius álláspontja szerint a jelenlegi minszki vezetést terheli a felelősség a bilaterális kapcsolatok felgöngyölítésének következményeiért.

A múlt héten Litvánia konzultációra hazarendelte minszki nagykövetét és öt diplomatát.

Korábban itt írtunk róla, hogy a belarusz kapcsolatok Lengyelországgal és Litvániával egyre romló állapotban vannak. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök ugyanis lengyel és litván befolyással magyarázza az augusztus 9-ei elnökválasztás vitatott eredményét el nem fogadó tüntetések eszkalálódását, ráadásul menedéket nyújtottak több belarusz ellenzékinek, akiket az ottani hatóságok toloncoltak ki az országból. Ennek következtében már a múlt hét folyamán jelentős mértékben csökkent a két ország diplomáciai képviseletének személyi állománya a Belarusz Köztársaságban.

A Varsó és Vilnius iránti szolidaritásból egy sor EU-tagállam, illetve az Egyesült Királyság is visszahívta nagykövetét a Belarusz Köztársaságból.

index.hu/kulfold/2020/10/12/belarusz_litvania_diplomatak/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?