máj 29, 2021
13 Views
0 0

Történelem: majdnem lebuktatták a normandiai partraszállást, így láttak napvilágot az akció kulcsszavai

Written by

Mondani sem kell, hogy mindezt óriási titkolózás övezte, katasztrófával ért volna fel, ha kitudódik, mikor és hol készülnek a partra szállásra a szövetségesek. Ezért aztán minden beavatott ereiben meghűlt a vér, amikor az egyik legnagyobb brit napilap, a Daily Telegraph szép sorban elkezdte lehozni az akció kulcsszavait mindössze napokkal azelőtt, hogy megindult volna az invázió.

(A legfrissebb hírek itt)

Ha máshonnan nem, a háborús filmekből sokan ismerhetik a Utah vagy Omaha kifejezéseket, amik a partszakaszokat jelölték, ahol a katonák megvetették a lábukat. Az Overlord kifejezés magát a hadműveletet takarta, a Neptune a tengerészeti támadók neve volt, a Mulberry pedig az a támaszpont, ahonnan ellátták a csapatokat. Ezek a kifejezések voltak azok, amik szép sorban elkezdtek felbukkanni a napilap keresztrejtvényének megfejtéseiben.

A partszakaszokat kódnevekkel – Omaha, Utah, Sword –﷯jelölték, ezeket hozta nyilvánosságra rejtvényeiben a lap /Fotó: Getty Images

A partszakaszokat kódnevekkel – Omaha, Utah, Sword –﷯jelölték, ezeket hozta nyilvánosságra rejtvényeiben a lap /Fotó: Getty Images

A brit titkosszolgálat természetesen először arra gyanakodott, hogy egy náci kémnek sikerült mindent megtudnia a készülő akcióról és az újságon keresztül próbálja informálni Németországot. Gyorsan kiderült, hogy a nyomok egy iskolaigazgatóhoz vezettek, aki részmunkaidőben keresztrejtvényeket szerkesztett: az 53 éves Leonard Dawe köpni-nyelni nem tudott, amikor rárontottak a szolgálat emberei. Igazság szerint ők éppolyan meglepettek lehettek, mint a rejtvényszerkesztő, nem ez volt ugyanis az első találkozásuk: két évvel korábban Dawe egyik rejtvényének megfejtése a Dieppe nevű francia városka volt – néhány nappal azelőtt, hogy megindult volna itt egy ugyancsak titkos, bár kisebb horderejű katonai művelet.

Sem akkor, sem a partra szállás előtt nem sikerült semmilyen kapcsolatot találni Dawe és a nácik között, a megoldásra mégis fény derült: Dawe tanítványai gyakran megfordultak a katonai támaszpontok közelében, ahol a katonáktól egyre többször hallották a kódszavakat, és a gyerekek azt hitték, hogy ez valamiféle katonai zsargon. Így aztán ők is elkezdték használni, ami persze Dawe fülébe jutott, ötletet adva neki a rejtvényekhez.

Nap nap után

A normandiai partraszállás napját D-napként is szokták emlegetni. Sok magyarázat született arról, mit is jelent a titokzatos D betű, az igazság azonban szinte prózai: a D mindössze az angol day (nap) rövidítése.

(Ez is érdekelheti: Charley Havlat a tűzszünet után halt meg a II. világháborúban)

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/d-nap-keresztrejtveny-leonard-dawe/9rb9nql

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?