jún 5, 2021
11 Views
0 0

Törökország még több földgázt talált a Fekete-tenger alatt

Written by

A török Fatih fúróhajó újabb földgázkészletet, ezúttal 135 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt, amivel a térségben eddig felfedezett mennyiség 540 milliárd köbméterre emelkedett – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A Fatih tavaly júliusban kezdte meg próbafúrásait a később Sakarya gázmezőnek elnevezett területen, amely mintegy 150 kilométerre északnyugatra fekszik Zonguldaktól. A most bejelentett készletre a gázmező Amasra-1 megjelöléssel ellátott övezetében bukkantak.

Erdogan ismertette: három lépésben tervezik a szárazföldre szállítani a földgázt. Első lépésként kitermelő rendszert telepítenek a tengerfenékre, majd felépítik a szárazföldi feldolgozóállomást, végül pedig lefektetik az összekötő vezetéket.

Törökország szeretné 2023-ig elkezdeni a fekete-tengeri földgáz kitermelését – jelezte a török elnök. A hasonló felfedezések elősegíthetik Törökország földgázfüggőségének csökkenését Oroszországtól, Irántól és Azerbajdzsántól.

Az Anadolu török állami hírügynökség közlése szerint a fekete-tengeri gázkészlet 2027-re vagy 2028-ra a kis-ázsiai ország szükségleteinek 30 százalékát tudja fedezni – számolt be az MTI.

index.hu/kulfold/2021/06/05/foldgaz-fekete-tenger-torokorszag-fatih-furohajo-erdogan-sakarya-gazmezo/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?