márc 30, 2021
10 Views
0 0

Tombol a járvány, temetésre három, hamvasztásra hat hetet kell várni

Written by

Három hét a koporsós temetéshez, másfél hónap a hamvak szórásához – ennyit kell várni a legtöbb budapesti temetőben, miután hetek óta szinte minden nap egyre nő a koronavírus szövődményei miatti halálozások száma. A Blikk megnézte, mennyire bírják a fővárosi halottasházak, krematóriumok és a temetők a terhelést.

A halottak 80 százaléka kerül urnába az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület adatai szerint, ami azt jelenti, hogy mostanában sokkal nehezebb időpontot találni a a hamvasztásos temetkezésekre. 

A hamvasztásra átlagosan 7-10 nappal azután kerülhet sor, hogy a kórház kiállítja a halotti bizonyítványt, hiszen a holttestet addig sem szállítani, sem hamvasztani nem lehet

– mondta a lapnak az egyik fővárosi temetkezési vállalkozás munkatársa. És ez még semmi, ugyanis a járvány miatt a krematóriumok 30 ezer forintos plusz költséget is felszámítanak, az urna elhelyezésének időpontjára nagyjából egy hónapot kell várni Budapesten. A koporsós temetésre akár három hetet is várni kell. 

Hamvasztáskor általában 2-3 napi hűtésre van szükség a beszállítás után. A csömöri hamvasztó üzemben összesen 614 férőhely van, és nagyjából 80-95 százalékban telített. A temetőikben a hűtőkapacitás 65-69 százalékban szabad.

A lap egyébként megkereste az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestületet is, ők annyit válaszoltak, hogy a nem tudnak összefoglaló tájékoztatást adni, ugyanis a nyilatkozatra jogosult tagok le vannak terhelve. Hozzátették, hogy a feladatok biztonságos ellátása érdekében sok esetben túlórát, munkaerő-átcsoportosítást igényel. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

index.hu/belfold/2021/03/30/masfel-honap-a-vegtisztessegig—alig-birjak-a-krematoriumok-es-a-temetok-a-terhelest/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?