máj 10, 2021
11 Views
0 0

Több száz sérült, újra összecsapások zajlanak Jeruzsálemben

Written by

Újabb összecsapások zajlanak Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél, és további zavargásoktól tartanak a hétfői Jeruzsálem-napon, melyen Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli elfoglalását ünneplik az izraeliek.

Az MTI szerint több tízezer muzulmán hívő barikádozta el magát vasárnap éjjel Jeruzsálem óvárosában, az Al-Aksza mecsetnél, akik köveket gyűjtve készültek szembeszállni az izraeli biztonságiakkal. A der Standard híradása szerint több száz sérültje lehet az összecsapásoknak. A palesztinok kitűzték a Hamász zászlót az Al-Aksza mecsetre, és kövekkel dobálják a biztonsági erőket.

Az izraeli rohamrendőrök hétfő reggel behatoltak a Templom-hegyre, arab nevén a Haram al-Sarif teraszra, és tömegoszlató fegyverek, füstbombák és könnygáz, valamint gumilövedékek bevetésével vették fel a harcot a mecsetekbe szorult, hitük szerint az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyét, az „Al-Akszát védő” arab hívőkkel.

A helyi lapok szerint mintegy 8 ezren vannak hétfő reggel az Al-Akszában és a mellette található mecseteknél.

A rendőrség óvintézkedésként megtiltotta zsidók számára a látogatást a Templom-hegyen, ahol az óváros elfoglalásának évfordulóján, a Jeruzsálem-napon reggeli körsétát szoktak tenni az utóbbi években jobboldali csoportok.

Több tucat izraeli jobboldali nacionalista a kapuknál követelte beengedését. Köztük volt Itamár Ben-Gvir is, a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű, szélsőségesen nacionalista és arabellenes, a hírhedt Meir Kahane rabbi tanításait követő párt elnöke, aki a Vallásos Cionisták nevű pártszövetség egyik vezetőjeként a március 23-i választásokon bejutott az izraeli parlamentbe.

Itamár Ben-Gvir kijelentette, hogy ezen a héten tiltakozásul nem vesz részt a kneszetben a szavazásokon, miután Jeruzsálem-napon nem engedték meg a reggeli vizitjét a zsidók i.sz. 70-ben lerombolt egykori Szentélyének helyén, a Templomhegyen.

Éjszaka telefonbeszélgetést folytatott egymással az izraeli és az amerikai nemzetbiztonsági tanács vezetője, amelyen Meir Ben-Sabat azzal utasította el amerikai kollégája, Jake Sullivan a nyugalom helyreállítását sürgető aggodalmait és kéréseit, hogy a Biden-kormánynak és a nemzetközi közösség többi tagjának nem szabad beavatkoznia a jeruzsálemi válságba.

24.hu/kulfold/2021/05/10/izrael-serultek-osszecsapasok-jeruzsalem/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?