márc 30, 2021
6 Views
0 0

Több mint negyven év után nyerne olimpiai érmet a magyar vitorlássportnak a fiatal tehetség: 15 évesen robbant be a hazai élsportba Érdi Mária

Written by

A még csak 23 éves vitorlázó 14 évesen kezdte a versenysportot, de egy évvel később már magyar bajnok tudott lenni Laser Radial hajóosztályban. 2013 és 2017 között az utánpótlásban öt világbajnoki és egy Európa-bajnoki címet nyert. Az elmúlt nyolc évben nyolcszor választották az év női vitorlázójának.

(A legfrissebb hírek itt)

2012-ben, 14 évesen kezdted el a versenyhajózást, egy évvel később már magyar bajnok lettél. Mikor ültél először hajóban, és ebből hogyan alakult ki a versenysport?

Körülbelül tíz éves lehettem, amikor elkezdtem járni egy szakkörbe, Tihanyban, mert oda jártam általános iskolába. A Tihanyi Hajós Egyletben kezdődött minden. Egyre több edzésre, majd egyre több versenyre jártam. Az edzőim terelgettek, mert mondták, hogy van tehetségem a sportághoz. Egyre nagyobb versenyekre jutottam el.

Nézzük egy kicsit a laikus oldaláról. Laser Radial hajóosztályban versenyzel. Pontosan milyen hajóról van szó, miben különbözik a többitől?

Tíz olimpiai hajóosztály van, ebből az egyik a Laser Radial. Ez a női egyszemélyes olimpiai hajóosztály. Nagyon egyszerű kis hajó, egyedül ülök benne, 420 cm hosszú, egyvitorlás. Az buli ebben a hajóban, hogy itt szigorú szabályok vannak, nem szabad átalakítani a hajókat, mindenkinek ugyanaz a felszerelése van. Így aztán a vitorlástudás dönti el a versenyt, nem pedig a hajó minősége.

Utánpótlás korában öt világbajnoki és egy Európa-bajnoki címet nyert. / Fotó: Facebook/Érdi Mária

Utánpótlás korában öt világbajnoki és egy Európa-bajnoki címet nyert. / Fotó: Facebook/Érdi Mária

15 éves korod óta, minden évben Te lettél az év női vitorlázója, öt utánpótlás vb-, és egy Eb-címed van. Melyikre vagy a legbüszkébb?

Nehéz kérdés. Talán 2015-ben, amikor sikerült megnyernem az év három fő versenyét. Az ifjúsági világbajnokságot, az Európa-bajnokságot, meg sikerült az ifjúsági olimpiához hasonló versenyt is megnyerni, amit a nemzetközi szövetség rendez, és országonként egy induló van. Ez az ifjúsági vitorlázás csúcsa ez. Azt gondolom, hogy arra lehetek a legbüszkébb abból az időszakból.

Az elmúlt két évben, az olimpiai felkészülés jegyében telt, és közben komoly eredményeket értél el. Fel tudnád sorolni, hogy az elmúlt két évben melyek voltak azok, amelyek igazán nagy sikernek számítottak?

Szerintem eddigi vitorlás karrieremnek az eddigi legnagyobb sikere, amikor 2019-ben, az előolimpián, az olimpiai helyszínén, az olimpiai mezőnyben sikerült bronzérmet nyernem. Az első két futam után vezettem, aztán sikerült a háromban maradni, majd az éremfutamban is sikerült dobogón maradni. Azt gondolom, ez egy óriási eredmény volt.

Már Tokióban is dobogóra juthat, de a következő két olimpián is szeretne ott lenni. / Fotó: Facebook/Érdi Mária

Már Tokióban is dobogóra juthat, de a következő két olimpián is szeretne ott lenni. / Fotó: Facebook/Érdi Mária

Az idei évben két hónapot Lanzarotén töltöttél. Hogy sikerült a felkészülés, hogy teltek a napjaid?

Azért mentünk oda, mert a koronavírus miatt is nagyon jók voltak a körülmények. A szigeten alig volt ember, szinte csak vitorlázók. Előbb január 5-én mentem ki, akkor lent voltunk nyolc hetet, ami elég hosszú volt, de nagyon jó munkát végeztünk a vízen. Úgy néz ki egy ilyen edzőtábor, hogy hétfőtől szombatig edzések. Minden nap vízre megyünk, csak vasárnap nem. Ezen kívül van három kardióedzés és három kondiedzés, egy nap meg pihenés. Úgy érzem jól sikerült a felkészülés, sok téren sikerült fejlődni, például a rajtok, a háttér technika. Azt remélem, hogy a következő versenyen mindezeket sikerül belevinnem a versenyzésbe.

Lesz még versenyed az olimpia előtt?

Az utolsó kvalifikációs verseny lesz áprilisban, még egy helyet osztanak ki Európának. Ezen veszek részt. Most igazán érzem azt, hogy milyen jó, hogy már 2018-ban megszereztem a kvótát. Ebben a vírusos helyzetben napról-napra változnak a dolgok, nem lehet megtervezni előre mindent. Még a helyszínt is két hónappal ezelőtt változtatták meg. Szóval igen, könnyebben tudok így felkészülni, a Covid óta sokkal nagyobb könnyebbség, hogy a kvótával már nem kell foglalkozni.

A riói olimpián már ott voltál, a 14. helyen végeztél, a tokióira a 2018-as vb-8. helyeddel kvalifikáltál. 1980-ban, a Detre-fivérek szerezték eddigi egyetlen magyar olimpiai érmet. Mennyire érzed reális álomnak az olimpiai dobogót?

Tokióban még nehezebb dolgom lesz, de van rá esélyem, de nem nevezném magamat esélyesnek. Még szeretnék kiutazni a 2024-es és a 2028-as olimpiára, nagyon remélem, hogy ezen a három olimpia valamelyikén összejön a dobogó, vagy akár a győzelem is.

(Ez is érdekelheti: Balatoni vitorlázás közben került pácba Kóbor János: így szabadította ki magát szorult helyzetéből)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Micsoda?! Durva árcsökkenés történt a drogérialáncnál (x)
Mennyit kell ráfizetnünk, ha gyorsan akarunk lakásfelújítási kölcsönt? (x)

www.blikk.hu/sport/egyeni/erdi-maria-vitorlas-tokio-olimpia/s4w3bwb

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?