márc 30, 2021
7 Views
0 0

Több mint félezer civilt ölt már meg a mianmari katonaság

Written by

A mianmari biztonsági erők a február 1-i hatalomátvétel óta már több mint ötszáz civilt gyilkoltak meg, köztük sok tinédzsert és diákot – közölték polgári ellenzékiek kedden.

A Politikai Foglyok Támogató Szövetsége – írja az MTI – 510 halálesetről tud, de az áldozatok valódi száma jóval magasabb lehet, ha beleszámoljuk, hogy több száz embert tartóztattak le, és többségükről azóta senki sem hallott.

A legvéresebb nap a múlt szombati fegyveres erők napja volt, amikor több mint száz embert öltek meg, köztük hét kiskorút. Ennek ellenére hétfőn ismét tömegek vonultak az utcákra a puccs elleni tiltakozásul, a rendfenntartók ekkor hét embert öltek meg Rangúnban. Az áldozatok temetései is tiltakozássá váltak. A koporsókat tömegek állták körül, s sokan három ujjukat a magasba emelve hirdették, hogy támogatják az ellenállást a katonai rezsimmel szemben.    

Mianmarban a hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a civil kormány nem hallgatta meg a panaszaikat az előző választásokkal kapcsolatban, amelyet toronymagasan a Nemzeti Liga a Demokráciáért nyert meg. A parlament megalakulása előtti órákban őrizetbe vették az országot vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Csí államtanácsost, az államfőt és több kormánypolitikust. 

index.hu/kulfold/2021/03/30/mianmar-tiltakozok-katonasag-civil-aldozatok/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?