jún 10, 2021
12 Views
0 0

Több mint fél magyarországnyian igényeltek letelepedést az Egyesült Királyságban az unióból

Written by

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint meghaladta az ötmilliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyt kaptak Nagy-Britanniában.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért, hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért kell folyamodniuk.

A brit belügyminisztérium friss összesítése szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 5 605 800-an megtették.

A benyújtott kérelmek közül a brit hatóságok a múlt hónap végéig

5 271 300-at elbíráltak, és 5 030 300-at jóváhagytak.

A tárca adatai szerint a május 31-ig beadott kérvények alig 2 százalékát utasították el valamilyen okból. A folyamodványok további egy százalékát a kérelmezők visszavonták, ugyancsak egy százalék érvénytelennek bizonyult.

Az elbírált és jóváhagyott folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges, vagyis határidő nélküli, az esetek 43 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak.

Ez utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

Akik 2020. december 31-én már életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodtak, idén június 30-ig nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket, vagyis a határidő lejártáig már három hét sincs hátra.

Erre Kevin Foster, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára is felhívta a figyelmet a tárca csütörtöki friss összesítéséhez fűzött nyilatkozatában.

Foster “elragadtatással” nyugtázta, és a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok jogosultságainak biztosítása szempontjából rendkívüli eredménynek nevezte, hogy immár több mint ötmillió EU-polgár megkapta a nagy-britanniai letelepedett státust.

Foster is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a benyújtási határidő június 30-án lejár, és kérte, hogy az összes jogosult EU-állampolgár adja be kérvenyét e határidőig.

A brit belügyminisztérium a minap széleskörű kampányt is indított annak érdekében, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok, akik még nem folyamodtak a letelepedett státusért, minél előbb tegyék ezt meg, tekintettel a közeledő határidőre.

A kampány keretében célzott figyelemfelhívó közlemények jelennek meg a legnagyobb közösségi és szakmai médiaportálok – Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn – felületein, emellett a televízió- és a rádióállomásokon is elhangzanak felhívások.

A kérvényeket a mobil eszközökre letölthető, “EU Exit: ID Document Check” nevű alkalmazás használatával otthonról is be lehet nyújtani.

Az ügyintézéshez kidolgozott részletes útmutató magyarul is hozzáférhető a brit kormányzati honlapon.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?