máj 26, 2021
11 Views
0 0

Több mint 100 éve kihaltnak hitt óriásteknőst találtak a Galápagos-szigeten

Written by

Azt, hogy a Chelonoidis phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre talált rá még 2019 elején egy expedíció, most közölte Gustavo Marique, az ecuadori környezetvédelmi miniszter:

„Újra megerősítjük ezen faj létezését. A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős fajt megtalálták a Galápagoson.”Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

A Yale Egyetem kutatói a két éve talált nőstény DNS-ét egy olyan hím egyedével hasonlították össze, amit a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be, és amit múzeumban őriznek. A Fernandina szigetén őshonos Chelonoidis phantasticus egyike a Galápagos-szigeteken élő 15 óriásteknősfajnak, amelyből kettő már kihalt.

„A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen fajok talpraállításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló esetet” – mondta Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója. Magányos George, a Chelonoidis abingdonii faj utolsó képviselője 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel.

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoport élővilága egyedülálló, sehol máshol nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. (MTI)

444.hu/2021/05/26/tobb-mint-100-eve-kihaltnak-hitt-oriasteknost-talaltak-a-galapagos-szigeten?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?