máj 9, 2021
14 Views
0 0

Több milliárd forintot érő Da Vinci-rajz kerül árverésre

Written by

Árverésre kerül júliusban Londonban Leonardo da Vinci egy medvefejet ábrázoló rajza, melynek leütési ára új rekordot felállítva elérheti a 12 millió fontot (4,9 milliárd forint). A Christie’s szombati közleménye szerint a mindössze 7 centiméteres, ezüstpont-technikával pink-bézs papírra készült rajz egyike „annak a kevesebb mint nyolc fennmaradt Leonardo-rajznak, amely még magánkézben van a Brit Királyi Gyűjteményen és a chatsworthi Devonshire Gyűjteményeken kívül”.

A Medvefej lesz az Exceptional Sale nevű, július 8-i londoni árverés fénypontja 8 és 12 millió font közé becsült leütési árral – közölte az aukciósház, amely szerint ezzel megdőlhet a korábbi rekord. A reneszánsz mester Ló és lovas című rajzát 2001-ben valamivel több mint 8 millió fontért (mai árfolyamon 3,3 milliárd forint) adták el.

Minden okunk megvan azt hinni, hogy új rekord születik a Medvefejjel, Leonardo egyik utolsó olyan rajzával, amelynek még lehet számolni a piacra kerülésével

– közölte Stijn Alsteens, a Christie’s illetékes vezetője.

A rajz tulajdonosait Thomas Lawrence brit festőig lehet visszakövetni. Lawrence 1830-as halála után a Medvefej a festő kereskedőjéhez, Samuel Woodburnhöz került, aki 1860-ban eladta a Christie’snek 2,50 fontért. Jelenlegi tulajdonosa 2008 óta birtokolja. A rajzot szombattól New Yorkban, a hónap vége felé Hongkongban, júniusban pedig Londonban állítja ki az eladással megbízott aukciósház.

(MTI)

24.hu/kultura/2021/05/09/leonardo-da-vinci-rajz-medvefej-arveres-christies-aukcioshaz-london/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?