máj 9, 2021
19 Views
0 0

Több ezer kismamára vár 40 ezer forint támogatás

Written by

40 ezer forintos bölcsődei támogatásra pályázhatnak a kisgyermekes szülők – adta hírül az MTI. Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta,

a támogatást azok a munkába visszatérő szülők kaphatják, akik gyermeküket a munkavégzés idejére nem önkormányzati fenntartású, hanem családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A programba azok a településen élő 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelő szülők vehetnek részt a programban, ahol a településen vagy kerületben nincs önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátás, vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket.

Egy szülő több gyermek után is részesülhet támogatásban. Ha a gyermek elhelyezéséért fizetett díj 40 ezer forintnál kevesebb, akkor a támogatás összege megegyezik a bölcsődei havidíj összegével, ha több, akkor a szülőknek csak a különbözetet kell megfizetniük. A támogatás iránti kérelmet a szervezet honlapján kifejezetten erre a célra létrehozott felületen keresztül a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani – tájékoztatott az ITM.

Bodó Sándor államtitkár kiemelte, a lehetőséggel az elmúlt másfél évben már több mint négyezren éltek.

Az országos szinten rendelkezésre álló, közel 8 milliárd forintos keret akár 7 ezer kismamát segíthet visszatérni a munka világába.

A szaktárca emellett emlékeztetett arra, hogy a kormány intézkedéseinek eredményeként a világjárvány kitöréséig folyamatosan javult a kisgyermekes nők munkaerőpiaci helyzete. A 6 év alatti gyermek nevelése mellett kereső tevékenységet végző nők száma tíz év alatt ötödével nőtt, foglalkoztatási szintjük így 65-ről 72 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár hozzátette, a kormány folyamatosan dolgozik a 3 év alatti gyermekek napközbeni felügyeletét segítő intézményrendszer fejlesztésén, a bölcsődék és bölcsődei férőhelyek számának növelésén. A munkahelyi vagy családi bölcsődei díjhoz nyújtott anyagi támogatás a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022 nyaráig nyújt átmeneti segítséget a magyar családoknak.

index.hu/gazdasag/2021/05/09/tobbezer-kismamara-var-40-ezer-forint-tamogatas/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?