okt 18, 2020
6 Views
0 0

Több évtizedes titokra derült fény az Újpest legendájáról

Written by

– Soha nem beszéltem erről, mert úgy voltam vele, magánügy, és egyébként sem vagyok az a panaszkodós fajta. Ám most muszáj mesélnem, mert sajnos segítségre szorulok – nyilatkozta az Újpesti Dózsa kilencszeres bajnok legendája. – Kaptam az Újpesttől egy szolgálati lakást, szűk, ám nagyon is barátságos otthon volt az, és vettem egy ezerötös Ladát, és hiszik vagy sem, ma is ezzel járok, 1987-es gyártású, de nekem megfelel. Tökéletes életpályát futottam be, ha nem számítjuk azt az átkozott szabadrúgást…

A szabadrúgást, amelyet 1970. január 21-én a keletnémet Peter Ducke (78) eresztett meg a havas, jeges Megyeri úti pályán.

– Kupameccset játszottunk a Carl Zeiss Jenával, és akkor talált fejbe a labda. Megszédültem, de nem estem össze. A csapattársaim hitetlenkedve néztek rám, de ők sem tudták, hogy az a lövés súlyos károkat okozott a hallásomban – emlékezett vissza. – A hallásom egyre csak romlott. Amikor az edzői tanfolyamra jártam, az egyik előadáson hozzám beszélt a meghívott szakember, és én egy kukkot nem hallottam belőle. Hallókészülék nélkül, sőt azzal együtt sem szerettem tömegbe menni, és már szégyelltem magam az emberek között. Aztán kaptam egy készüléket, de most már azt is cserélni kell, és az új ára hatszázezer forint lenne. Nincs ennyi pénzem.

A barátok, az ismerősök igyekeznek segíteni neki.

– Szerencsére Borbély Zoltán, az ügyvéd barátom és Polonkai Zoltán, az egykori „dekakirály” segít, ahogy dr. Horvai Géza professzor a Tétényi úti kórházból – tette hozzá Zámbó. – Sajnos ki vagyok szolgáltatva, de az MLSZ égisze alatt működő Focisegély alapítvány talán újra mellém áll, és segít megvásárolni a számomra létfontosságú eszközt.

Zámbónak nincs hiányérzete, elégedett az életével.

– Olvasom, mennyit keresnek a mai labdarúgók, és nem irigylem tőlük. Vagy inkább azt mondom, nem érdekel a gazdagságuk – mondta. – Nekem fiatalon a labda, az Újpest, ez a gyönyörű sportág megadott mindent, most viszont segítségre van szükségem.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Ezek az izgalmas alkalmazások várnak az AppGalleryben (x)
9 gyakori kérdés a hitelkártyáról: ezeket is érdemes tudni az igénylése előtt (x)

www.blikk.hu/sport/magyar-foci/zambo-sandor-ujpest-hallas/pbs4jy7

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?