máj 27, 2021
16 Views
0 0

Tízezreket evakuálnak Kongóban a vulkánból ömlő láva miatt

Written by

Több tízezren indultak útnak a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Gomából, miután a város hatóságai részleges evakuálást rendeltek el a nemrég kitört Nyiragongo vulkánból ömlő lávafolyam miatt – írja az MTI.

Constant Ndima tábornok, Észak-Kivu tartomány katonai kormányzója elmondta, a szeizmikus mérésadatok és a kéreglemezek deformálódása arra utal, hogy a város felszíne alatt olvadt kőzetanyag található, amely egészen a közeli Kivu-tóig húzódik. Hangsúlyozta, hogy egyelőre nem tudják, a lávaréteg hol tör felszínre, ám hozzátette, ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy a tó mélyén lévő veszélyes gázok kölcsönhatásba léphetnek a lávával.

Helyszíni beszámolók szerint a menekülők nagy része a tartomány délnyugati részén található, a ruandai határhoz közeli Masisi és Sake felé tart.

A világ egyik legaktívabb vulkánjának számító Nyiragongo szombati kitörése nyomán legalább 32-en meghaltak, többen mérges gázok belélegzése miatt, és az ENSZ közlése szerint mintegy 40 embert továbbra is keresnek. Bár a vulkánkitörés akkor nagyrészt megkímélte a Nyiragongótól mintegy tíz kilométerre fekvő Gomát, a héten a várost erőst földrengések rázták meg, a földmozgások a határ ruandai oldalán is okoztak károkat.

A vulkán utoljára 2002-ben tört ki. Akkor 250 ember halt meg, és 120 ezren váltak hajléktalanná. Goma térségében hat aktív vulkán is található.

24.hu/kulfold/2021/05/27/tizezreket-evakualnak-kongoban-a-vulkanbol-omlo-lava-miatt/

Komment írása

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?