márc 4, 2021
19 Views
0 0

Tíz milliót érhet a megfelelő időzítés és három gyerek

Written by

Kezdjük azzal, hogy mi is a Babaváró hitel, vagy hivatalos nevén Babaváró támogatás? (Itt bárki ellenőrizheti, hogy jogosult-e a támogatásra.)

  • Egy akár 10 millió forint összegű szabad felhasználású (bármire elkölthető), fedezet nélküli (vagyis nem szükséges hozzá ingatlanfedezet) hitel, amit fiatal házasok vehetnek fel.
  • A havi törlesztő nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.
  • A Babaváró az első 5 évben mindenképpen kamatmentes.
  • Amennyiben az első 5 évben gyermek születik, akkor a Babaváró a futamidő végéig (maximum 20 év) kamatmentes marad, illetve 3 évre a törlesztés szüneteltethető.
  • A második gyermeknél ismét 3 évvel meghosszabbodik a törlesztési moratórium, valamint elengedik a fennálló tőketartozás 30 százalékát. (Mivel a hitel ekkor már kamatmentes, a kamatokból nincs mit elengedni.)
  • A harmadik gyermeknél pedig a teljes fennálló tőketartozás lenullázódik.

Jól mutatja a magyarok óvatos hozzáállását, hogy sokan már eleve úgy igénylik meg a Babavárót, hogy az első baba úton van. Mivel a magzat a terhesség 12. hetétől már gyermeknek számít, ha a család ezt követően, ám még a szülés előtt igényli meg a hitelt, akkor a kamatmentesség már végleges lesz, valamint el sem kell kezdeni törleszteni a kölcsönt.

xyyyy

Amennyiben a 3 éves türelmi időn belül jön az újabb baba, akkor ezzel plusz 3 évet nyer a család, miközben a tartozás úgy csökken 30 százalékkal, hogy abból egyetlen forintot sem törlesztettek. Ha a harmadik gyermek az újabb három éves moratórium alatt eléri a 12 hetes kort, akkor pedig a fennálló tartozás még azelőtt megszűnik, hogy egyáltalán elindult volna a törlesztés. Amennyiben ikrek születnek, akkor egy lépés még ki is hagyható, a hármasikrek pedig azonnali nullázást jelentenek.

Azt viszont tudni kell, hogy egy másik remek lehetőség, a gyermek után járó jelzáloghitel-elengedés itt nem játszik, vagyis ezt nem lehet a Babaváróra igénybe venni. Mégpedig azért nem, mert ez a lehetőség kizárólag a lakáscélú jelzáloghitelekre vonatkozik, miközben a Babaváró esetében nincs szükség ingatlanfedezetre, ráadásul szabad felhasználású, vagyis bármire elkölthető. Ez utóbbi akkor is igaz, ha a Babavárót egyébként ingatlanvásárlásra vagy építésre használja fel a család!

Amennyiben viszont úgy veszünk vagy építetünk ingatlant, hogy a Babaváró mellé lakáshitelt (vagy akár szuperolcsó csok-hitelt) is igénylünk, akkor az már csökkenthető a második gyermeknél 1, míg a harmadiknál 4 millió forinttal. Ezért, ha biztosak vagyunk a gyermekvállalási szándékunkban, akkor érdemes ezzel a lehetőséggel is számolni.

Bankmonitor tipp: A Babaváró egyetlen alkalommal igényelhető, így ha a maximálisan lehetséges 10 millió forintnál kevesebbet veszünk fel, a különbözetet már nem fogjuk megkapni.

A cikk az Index és a Bankmonitor közötti szponzorált tartalmi együttműködésnek a része.

(Borítókép: Babaváró támogatást népszerűsítő plakátot ragasztanak ki Miskolcon 2019. március 16-án. Fotó: Vajda János / MTI)

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/03/04/babavaro-tamogatas-hitel/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Pénz beszél
banner

Vélemény, hozzászólás?