okt 13, 2020
4 Views
0 0

Tetemes summa üti a termelők markát

Written by

Az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án kezdődik – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István jelezte, hogy a közös agrárpolitika keretében négy nagy támogatási jogcímcsoporton – a közvetlen támogatások, a Vidékfejlesztési Program pályázatai, a nemzeti támogatások és a piaci támogatások csoportján – keresztül a magyar agrárium évente átlagosan 700 milliárd forint támogatásban részesül. A tavalyi kifizetések elérték a 793 milliárd forintot.

Az idén a gazdálkodók 169 ezer egységes kérelmet nyújtottak be, ötmillió hektár mezőgazdasági területre. Ezekből három nagy támogatási forma esetében fizetnek előleget az egységes kérelmekben jelzett támogatási igények után – mondta a miniszter, a távirati iroda tudósítása szerint. Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál kérelmenként maximum 70 százalék, a területalapú vidékfejlesztési támogatásoknál, mint például az agrár-környezetgazdálkodási intézkedés vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállás támogatása, maximum 85 százalék lehet.

Komoly vitára lehet majd számítani az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelével kapcsolatban.

Az idén benyújtott egységes kérelmekre a Magyar Államkincstáron keresztül – az előleget és az előlegfizetés lezárulta után november elsejét követően fizethető részfizetéseket is beleszámítva –még 290 milliárd forintot fizetnek ki. Nagy István közölte: az előlegfizetés fő célja, hogy az őszi munkákat zavartalan végezhessék el a gazdálkodók, miközben megmarad a pénzügyi stabilitásuk. A miniszter szerint prioritást élvez, hogy minél több termelő részesülhessen előrehozott kifizetésben. A területalapú támogatásokon túl egyes kulcságazatokat célzottan segítő támogatások – például a tejelő tehenek vagy az anyajuhok után kapható támogatások – kifizetését is megkezdik.

index.hu/gazdasag/2020/10/13/nagy_istvan_elolegfizetes_allamkincstar_agrartamogatas/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?