ápr 28, 2021
5 Views
0 0

Teljesen megbénították Rómát a szerdai tüntetések

Written by

Teljesen megbénították Rómát a szerdai tüntetések

A rendőrökkel való összecsapásba torkollott a mozgóárusok utcai tüntetése, akik a szolgáltatások liberalizációjáról szóló európai, úgynevezett Bolkenstein-irányelv ellen tiltakoztak Rómában szerdán.

Teljesen megbénították Rómát a szerdai tüntetések

Képünk illusztráció

A mozgóárusok furgonjaikkal és sátraikkal eltorlaszolták a római körgyűrű két kijáratát. Demonstrációt tartottak a belváros több terén és utcáin. Megpróbáltak megközelíteni a parlamentet is, de a rendőrök visszaszorították a tüntetőket – tudósít az MTI.

A megmozdulások miatt a főváros forgalma több órán át teljesen megbénult.

A mozgóárusok a Bolkenstein-irányelv azonnali befagyasztását sürgették. Demonstrációjukat Virginia Raggi római főpolgármester, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa bejelentése idézte elő.

Raggi, aki mandátuma utolsó hónapjait tölti az ősszel esedékes polgármesteri választások előtt, úgy döntött, hogy nem hosszabbítják meg automatikusan a Róma területén dolgozó mintegy 18 ezer mozgóárus működési engedélyét. A főpolgármester a piaci versenyért felelős ombudsman véleményét követte, aki az európai szabályoknak megfelelően az utcai árusítási licenszek újbóli meghirdetését, valamint a pályázók versenyeztetését szorgalmazta.

A mozgóárusok ezt elutasították, hangoztatva, hogy a korábban, fejenként akár több tízezer euróért kiváltott működési engedélyük legalább 2032-ig érvényesnek számít.

A mozgóárusok képviselőit a belügyminiszter megbízásából a római prefektus fogadta. Telefonon a gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa is egyeztetett a tüntetőkkel a “Bolkenstein-irányelv ideiglenes befagyasztását” ígérve legalább a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet végéig.

Virginia Raggi úgy reagált, hogy az utcai árusok működését minél gyorsabban rendezni kell. Megjegyezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy egy kis csoport “zsarolja” a lakosságot, megbénítva a hárommilliós város életét.

Ezzel egy időben a csődbe jutott Alitalia légitársaság dolgozói is Róma utcáin tüntettek, miután a múlt hónapban nem folyósították nekik a számukra megítélt segélyt.

Fokozatosan elkezdtek lazítanak a vírus miatti korlátozásokon Olaszországban

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210428-teljesen-megbenitottak-romat-a-szerdai-tuntetesek

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?