okt 16, 2020
6 Views
0 0

TASZ: nem zsarolhatják a szülőket, hogy ne álljanak ki a jogaikért – Visszaélés gyanúja merült fel gyámhivatalokban

Written by

A TASZ szerint több gyámhivatal is azt állítja a szülőknek, ha kiállnak a jogaikért, nem kaphatják vissza a gyerekeiket. A társaság szerint egy ilyen fokú félretájékoztatás hatalommal való visszaélésnek számít. Ezért pert kezdeményeztek a hatósági gyakorlat ellen, illetve kérték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy adjon iránymutatást a gyámhivatalok részére, tehetnek-e ilyesmit az ügyfeleikkel. Friss állásfoglalásában a minisztérium a TASZ-nak adott igazat – olvasható a társaság oldalán.

(A legfrissebb hírek itt)

Évek óta nagyon sok szülő fordul a TASZ-hoz, azt állítván, hogy a gyámhivatalok lebeszélik őket arról, hogy fellebbezzenek vagy pert indítsanak anak érdekében, hogy visszakapják a gyermekeiket. A hivatalban a kiszolgáltatott szülőknek azt ajánlják, hogy ne “ugráljanak”, akkor előbb lehet náluk a gyermekük újra. Így aztán nem is mernek jogorvoslattal élni. Ilyesmiről a TASZ eddig csak a szülőktől hallot, most viszont a Borsod megyei gyámhatóság egyik hivatalos döntésében is megjelent ez a jogellenes gyakorlat: miután a szülők jogorvoslattal éltek a gyermekkiemelés ellen, nem vizsgálták felül a gyermekek helyzetét.

A hatóság felháborító döntését olvasva a TASZ mindent megtett azért, hogy vonják vissza a döntést. Hiszen attól még, hogy az adott pillanatban akár jogszerű is volt egy gyermekkiemelés, abból nem következik, hogy négy hónappal később, mire a család rendezte a körülményeit, ne lehessen hazaadni a gyermekeiket. A gyermekvédelmi törvény szerint épp ez lenne a feladata a hatóságnak.

Miután a gyámhivatal nem reagált érdemben semmilyen megkeresésre, a TASZ a gyámhatóság felettes szervéhez fordul: az EMMI-től kértek állásfoglalást. Meglepő gyorsasággal kaptak választ, miszerint a gyámhivataloknak nincs joga „zsarolni” az ügyfeleit. Nem kényszeríthetik őket arra, hogy választaniuk kelljen a gyermekeik és aközött, hogy kiálljanak az igazukért.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
9 gyakori kérdés a hitelkártyáról: ezeket is érdemes tudni az igénylése előtt (x)

www.blikk.hu/aktualis/politika/tasz-hatalom-visszaeles-gyanu-felmerult-gyamhivatal-gyerekek/snelzwx

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?