máj 14, 2021
20 Views
0 0

Tartalékosok ezreit hívja be az izraeli hadsereg a palesztinokkal kiújult, napok óta tartó konfliktus miatt

Written by

Tartalékosok ezreit hívja be az izraeli hadsereg a palesztinokkal kiújult, napok óta tartó konfliktus miatt

Többeket erősítésként küldenek a tüzérségi egységekhez, vagy a vaskupola rakétavédelmi rendszer működtetésében segítenek. A harci egységek tagjai a rendkívüli helyzet miatt nem kaphatnak eltávot.

1800 rakétát lőttek ki gázai palesztin terroristák Izraelre hétfő óta. 430 még a Gázai övezetben lezuhant, sokat a vaskupola rendszer lőtt ki, de több lakott területen csapódott be. Askelónban meghalt egy 32 éves indiai ápoló, és egy 52 éves izraeli nő. Rison Lecionban egy 63 éves nő vesztette életét, Szderótban egy 6 éves fiú, Lod mellett pedig egy arab lány és az apja.

Gáza közelében egy izraeli katona halt meg, miután palesztinok páncéltörő rakétát lőttek át a határon. A hadsereg tüzérségi egységeket vezérelt oda, de nem hatoltak be az övezetbe.

A légierővel együtt viszont csapásokat mértek ottani terrorista célpontokra, köztük alagutakra. Közben sok izraeli városban rendőrök próbálják megelőzni a zsidók és arabok közti erőszakot.

„Mindent megteszünk, hogy megvédjük Lod lakóit” – mondta a belbiztonsági miniszter az egyik városról, ahol a napokban zsinagógákat gyújtottak fel.

Helyi arabok egy embert meglőttek és súlyosan megsebesítettek. A hatóságok éjszakai kijárási tilalmat hirdettek a városban. Ott és észak-izraeli arab településeken 150 ember tartóztattak le.

A célzott izraeli légicsapásokban a palesztinok szerint eddig mindegy 120 ember halt meg. A hadművelet célja, hogy jelentős csapást mérjenek a gázai fegyverkészletekre. Bár a gázai rakétákat civilekre lövik, sokan mégis Izrael ellen tüntetnek és nem csak muszlim országokban. A napokban palesztinpárti demonstrálók vonultak fel Chicagóban is.

A demokrata párt egyik palesztin származású, és egy szomáliai születésű képviselője szintén Izraelt bírálta. Joe Biden elnök és a külügyminisztere viszont kiállt a zsidó állam mellett. Akárcsak a német kancellár, aki elítélte az országában tartott antiszemita tüntetéseket. Az osztrák kancellár hivatalára pedig szolidaritásból az izraeli lobogót is felhúzták.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások történtek a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél. Az izraeli sajtó közlése szerint, csütörtök éjjel 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, míg az izraeli hadsereg mintegy ezer lövedéket indított az övezetben található célpontokra. Izrael-szerte, de elsősorban a vegyesen, zsidók és arabok lakta városokban lincselésszerű etnikai támadások történtek zsidók és arabok ellen, és erőszakos, olykor fegyveres csoportok is összecsaptak.

Tartalékosok ezreit mozgósítja Izrael

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210514-tartalekosok-ezreit-hivja-be-az-izraeli-hadsereg-a-palesztinokkal-kiujult-napok-ota-tarto-konfliktus-miatt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?