okt 12, 2020
5 Views
0 0

Tárgyakon is jelen lehet a vírus? -Megszólalt a járványügyi szakértő: így ragadhat ránk a kórokozó

Written by

(A legfrissebb hírek itt)

A tudósok szerint a vírus ugyan jobban szereti a sötétet, ezért a mindennapi használat során ez az idő rövidülhet, de a készpénzen és az üvegen még így is 3-4, míg a műanyagokon akár hat napig is életben maradhat a kórokozó.

„A vírus életképesség-idejének megállapítása segít bennünket abban, hogy pontosabban előrejelezzük és csökkentsük a terjedését, valamint jobban megvédjük az embereket” – fogalmazott Larry Marshall, a tanulmányt készítő Ausztrál Nemzeti Tudományos Intézet vezetője.

A papíron is 3 napig életképes a koronavírus /GRAF: Sóra Tamás

A papíron is 3 napig életképes a koronavírus /GRAF: Sóra Tamás

Lapunk kérdésére Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának egykori vezetője úgy vélekedett: nem lehet kizárni, hogy a tárgyakon is jelen van a vírus.

„Nem elképzelhetetlen, hogy ha egy másik ember után nem sokkal fogjuk meg például a papírdarabot vagy egy kapaszkodót, ránk ragadhat a vírus. Persze, ehhez az is kell, hogy gyakran fogdossuk az arcunkat, hiszen a kórokozó a nyákban érzi jól magát leginkább” – mondta lapunknak a szakember, aki hozzátette: nem véletlenül javasolják, hogy kerüljük az arc érintését.

A szakember továbbra is azt mondja, hogy tartsuk be az intézkedéseket, rendszeresen mossuk a kezünket, fertőtlenítsünk minél többet, és ha szükségesnek érezzük, hordjunk gumikesztyűt is, amelyről a napokban Müller Cecília országos tiszti főorvos úgy nyilatkozott, hogy hamis illúziót kelthet.

„Nem értek egyet ezzel. Ha az ember tudja, miért veszi fel a gumikesztyűt vagy akár a textilkesztyűt, majd szakszerűen leveszi és fertőtleníti, miért adna hamis biztonságérzetet? Épp a saját magunk megnyugtatása miatt vesszük fel, és ha tudunk pár dolgot a vírus terjedéséről, akkor miért ne vehetnénk fel a kesztyűt is?” – tette fel a kérdést Ócsai Lajos.

A blikk.hu-n feltett kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy olvasóink több mint fele rendszeresen fertőtleníti a mobilját, ám az élelmiszert kevesebben. A telefon mellett az az ajtókilincseket, villanykapcsolókat, valamint az autó kapcsolóit, a kormányt is letörlik a válaszadók, akiknek hatvan százaléka megfogadta azt a tanácsot is, hogy miután készpénzhez ért, alaposan mossa meg a kezét. A ruhák tisztításában nem állt be jelentős változás, ugyanúgy mosnak, mint eddig.

(Kapcsolódó: Müller Cecília: a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet a koronavírus)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni kozmetikumot? Íme a titok! (x)
Egy trükk, amellyel könnyebb és olcsóbb lesz a vásárlás (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/ocsai-lajos-koronavirus-28-napig-is-fertozhet-a-targyakon/7e0sx5s

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?