márc 29, 2021
3 Views
0 0

Tállai András: Még három napjuk van a cégeknek, és jön a NAV

Written by

Március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankció nélküli időszak, és április 1-től új időszámítás veszi kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében – figyelmeztetett az MTI-n Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy az adóhivatal egyelőre nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az érintettek nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek idén januártól újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe, ezek jellemzően a magánszemélyek részére kiállított számlák. 

Már 64 millió számla adatát az új rendszeren keresztül küldték be az adóhivatalhoz, ha ehhez hozzátesszük, hogy ez a 2018. július óta beküldött számlák mintegy 20 százaléka, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy a vállalkozások jelentős többsége felkészült az április 1-jei átállásra 

– emelte ki a szakpolitikus, hozzátéve, hogy még három napjuk van azoknak a cégeknek is, amelyek eddig nem álltak át az új rendszerre. Mint mondta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingyenes számlázóprogramjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Az Online Számlázó mobilapplikácója okostelefonon is használható, ami szintén ingyenes. 

Március 31-ig még használható a régi, úgynevezett 2.0-ás verziójú XSD séma, de április 1-től már csak az eggyel fejlettebb 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehérítését, az áfabevallási tervezetek második félévtől induló kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást – hangsúlyozta Tállai András.

A papírmentes számlázásra kitérve azt is megjegyezte, hogy számlánként akár hétszáz forintot is spórolhat az, aki a papírszámláról elektronikus számlázásra tér át, ami az új rendszerre történő átállást követően minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető, hiszen az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak.

index.hu/gazdasag/2021/03/29/tallai-nav-adohivatal-lejaro-atallasi-hatarido/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?