nov 21, 2020
13 Views
0 0

Szvetlana Alekszijevics: Lukasenka koncentrációs táborrá alakította Fehéroroszországot

Written by

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Két hónapja hagyta el Fehéroroszországot Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író, aki részt vett a Lukasenka elnökkel szembeni szervezkedésben, tagja volt a Nemzeti Egyeztető Tanácsnak, amelynek tagjai közül szeptember elejére mindenki más börtönbe került, külföldre menekült vagy eltűnt. 

Alekszijevics maga is veszélyben volt, nagykövetek is védték a házát, hogy ne hurcolják el a rezsim emberei. Az író most interjút adott a Spiegelnek, amiből kiderül, hogy nem is tér vissza az országba, amíg Lukasenka nem távozik a hatalomból.

Szerinte az elnök nem törődik a társadalom működőképességével sem. A drámai járványhelyzet ellenére ötven orvost tartóztattak le, egy kardiológust pedig kirúgtak, mert nem volt hajlandó megválni egy beosztottjától, aki részt vett a tüntetéseken. Az orvos nyaralóját felgyújtották, és egy fenyegetőlevél kíséretében egy őt ábrázoló, átszúrt vudubabát is a helyszínen hagytak. 

Alekszijevics ajtót nyit szeptember 9-én minszki otthonábanFotó: -/AFP

Alekszijevics szerint hibrid polgárháború zajlik Fehéroroszországban, ahol maszkos, a rezsim által felbérelt emberek véletlenszerűen fogják el az embereket az utcán. Szerinte Lukasenka támogatói is teljesen normális emberek, akik talán félelemből állnak ki mellette. Az író azt mondta, őt is megdöbbentette, milyen gyorsan élesztette újra a rezsim a sztálinista módszereket. Szerinte nyugaton nem értik a helyzetet, fogalmuk sincs, hogy a túlzsúfolt börtönökben úgy kínozzák a foglyokat, hogy napokon át állva kell aludniuk. „Lukasenka koncentrációs táborrá alakította az országot. És azt kell mondanom: ezzel szemben nem elég szankciókat hozni.”Szerinte ki kellene zárni Fehéroroszországot a nemzetközi bankrendszerből, és az olajiparon keresztül is meg lehetne roppantani a gazdaságot. 

Úgy látja, Lukasenka nem tud mit kezdeni a nőkkel, alábecsülte őket. A választás összellenzéki jelöltje, Szvjatlana Cihanouszkaja férje helyett indult a választáson, miután őt letartóztatták. Hivatalosan alig 10 százalékot kapott az augusztus elején elcsalt választáson. Azóta Litvániába menekült, és árnyékkormányt alakított.

Pedig Alekszijevics szerint a Szovjetunió összeomlása után is a nők tartották egyben az országot. Miközben a férfiak közül sokan alkoholisták lettek, ők a szomszédos országokban árulták a portékáikat, és pénzt szereztek. „Hihetetlen volt látni ezeket a nőket a tüntetéseken. Nem tudtam, hogy ennyi csodálatos nő van Fehéroroszországban.”

Elképzelhetőnek tartja, hogy Lukasenka megbukása esetén Oroszország nem engedné, hogy a nyugat felé közeledjenek, de most ezt is elfogadhatónak tartaná. „Minden jobb a mostani helyzetnél.”

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját
hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos
közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális
kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik
megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és
lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének
napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a
szabad sajtót, amíg lehet!
Lépj be a Körbe, vagy
támogasd bármekkora összeggel
a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó

444.hu/2020/11/21/szvetlana-alekszijevics-lukasenka-koncentracios-taborra-alakitotta-feheroroszorszagot

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?