okt 14, 2020
11 Views
0 0

Szülők, figyelek: a gyerekek fele biztonsági korlátozás nélkül szörfözik a neten

Written by

Az INNObyte Informatikai Zrt. nem reprezentatív, online, országos kutatásában 119 családban 210 gyermek okoseszköz kezelési szokásait vizsgálta, különös tekintettel az internetes biztonságukra.

Saját készülék

A családok 78%-a rendelkezik mobiltelefonnal, 56%-a laptoppal, 50%-a tablettel. Asztali számítógép minden negyedik, egyéb okos eszköz minden ötödik családban van, konzol játékgép pedig 15%-nál. A kutatás eredményei arra is rávilágítanak, hogy a gyermekek 60%-ának van már mobiltelefonja, 40%-nak saját tabletje vagy laptopja, 15%-nak asztali számítógépe, okos eszköze vagy játékkonzola. Ezekből az adatokból kirajzolódik, hogy gyakorlatilag minden családnak nagy figyelmet kellene fordítania a gyermekek internetes biztonságára, hiszen majdnem mindegyikük eléri valamilyen formában a világhálót. A vizsgált családok mindössze csak 2%-ánál fordul elő, hogy a gyermek nem használ internetet, hívta fel a figyelmet Kiss Mihály, az INNObyte Zrt. delivery igazgatója. A megkérdezett családokban a gyermekek 50%-a egyáltalán nem veheti igénybe se a szülő munkagépét, se a mobiltelefonját, 25% azonban alkalmanként, 15% hetente, de felügyelet mellett, 10% pedig akár felügyelet nélkül is kezelheti az adott munkaeszközt, ami szakmai szemmel vizsgálva nem csak a család személyes adataira, hanem a cég üzleti titkaira, illetve bizalmas információira is veszélyt jelenthet – emeli ki a szakértő.

Mire használják?

A kutatásból kirajzolódik, hogy az interneten igénybe vett szolgáltatásokra hatással volt a koronavírus járvány, ezért lehetséges, hogy a válaszadók 85%-a alkalmazza az internetet iskolához kapcsolódó tanulásra, de minden ötödik gyermek a nem közvetlenül iskolához kötődő tanulás miatt is felcsatlakozik a hálózatra. A gyermekek többségére (80%) jellemző, hogy videókat (YouTube, Netflix, stb) néz; a weben kommunikál (70%) vagy játékokkal tölti az idejét (60%), de minden harmadik gyermek fent van valamelyik közösségi oldalon is.

Mennyit netezhetnek, hogyan korlátozzák?

A gyermekek többségénél a szülők korlátozzák az internethasználatot: minden ötödik gyermek napi maximum 1 órát, minden harmadik 1-2 órát, 20% azonban már akár 2-4 órát, a maradék 30% pedig korlátlanul böngészhet a világhálón. A legtöbb szülő ugyanakkor nem akadályozza se hálózati (62%) se eszköz (58%) szinten a gyermekek számára az internet bizonyos részeihez való hozzáférést. Akik foglalkoznak ezzel, azok főként a szerencsejátékkal kapcsolatos, a szexuális, valamint az erőszakos tartalmak kiszűrésére figyelnek. A biztonsági korlátozások közül legtöbben az eszközök saját lehetőségeit alkalmazzák, de népszerűek a Google Family Link, Kids Place, a vírusirtó (Kaspersky, Eset) eszközei, valamint a Windows beépített Parental Control lehetőségei. Aki nem korlátozza gyermekét, leginkább azért teszi, mert megbízik benne, vagy jelenleg is csak felügyelet mellett tanulhat, játszhat vagy böngészhet az eszközökön, illetve volt olyan válaszadó, aki a különböző tartalomszűrő megoldásokkal (főleg a routeren) kapcsolatos negatív tapasztalatai miatt döntött így. A kitöltők 10%-a jelezte, hogy nem jártas ezen a területen, és szeretne segítséget, iránymutatást kérni.

Káros hatások

A válaszadók fele találkozott már az internethasználatból adódó káros következményekkel. A legtöbben függőség kialakulására panaszkodtak, tehát, hogy gyermekük nem, vagy csak nehezen tette le az eszközt. 15% százalék jelezte, hogy olyan felületre tévedt, mely erőszakos vagy felkavaró tartalmat közölt és ugyanennyien élték át, hogy ismeretlenek vették fel velük a kapcsolatot; 14% pedig már esett a cyberbullying áldozatául. A gyerekek 90%-val az iskola vagy a szülő – legtöbb esetben mindkettő – elbeszélgetett már a világhálón leselkedő veszélyekről, 10%-kal viszont senki.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Nem csak az arcukra használják a nők! Íme az intim hidratálás titkos fegyvere (x)
Miért okoz depressziót az őszi sötéteség? Ezt tehetjük ellene (x)

www.blikk.hu/eletmod/tech/internet-szulok-biztonsag-veszely-biztonsagi-korlat/v7khy0g

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?