máj 29, 2021
16 Views
0 0

Szövetségi kapitányként ünnepelne aranyérmet az öttusázás kiemelkedő alakja Martinek János Tokióban

Written by

Az egy héttel ezelőtt 56. életévét betöltő szakember ideje nagy részét a mai napig a lovardában, az uszodában vagy éppen a vívóteremben tölti, lapunkat éppen a válogatott lovasedzésén fogadta.

(A legfrissebb hírek itt)

A férfiak között a szöuli „duplázása” óta nem született magyar aranyérem öttusában, azóta több mint három évtized telt el. Tokióban végre ünnepelhetünk?

Éremesélyeseink mindig vannak. A világversenyeken általában tíz-tizenöt sportoló küzd a végső győzelemért, akik között ott vannak a magyarok is. Tokió mint város egyébként bizakodásra ad okot, hiszen korábbi edzőm, Török Ferenc is ott nyerte az egyéni olimpiai bajnoki címét 1964-ben. Jó lenne, ha ismét diadalt ünnepelhetnénk.

Túl vagyunk a Világkupa-viadalokon, a kvalifikációs időszak júniusban a világbajnoksággal zárul, s nagy csata várható az ötkarikás helyekért. Nehéz lesz dönteni, hogy ki legyen a csapat tagja?

Az egyiptomi vb dönt arról, hány kvótával zárunk, egyelőre nagyon jó pozícióban vagyunk. Demeter Bence már rendelkezik kvalifikációval, az élő ranglistán pedig négy sportolónk van az első tízben. Mivel nemzetenként két induló lehet, abban az esetben kell döntést hoznom, ha kettőnél többen harcolják ki az indulási jogot. Ha így alakul, az előre lefektetett válogatóverseny eredményéből összeálló öt rangsort veszem majd figyelembe.

Nap mint nap érkeznek hírek az olimpia esetleges elhalasztásáról, tiltakozásokról. Nehéz tartani a lelket a versenyzőiben?

Mindenki úgy készül, hogy utazunk Tokióba. Persze a bizonytalanság miatt ilyenkor a legnehezebb a motiváció megtartása. A koronavírus-járvány szörnyű helyzetbe hoz mindenkit, megkeseríti a mindennapokat. Edzőként ilyenkor kicsit pedagógusnak, pszichológusnak is kell lenni, hogy jó munkát végezhessen az ember.

A szövetségi kapitány is szokott még sportolni?

Alkalmanként előfordul, hogy feltűnök a vívóteremben, akár beöltözve is, vagy éppen lóra ülök, évente egyszer-kétszer, de igazából már csak próbálgatom, hogy megy-e még, mennyit kopott a tudásom.

Mikor lovagolt legutóbb?

A pandémia kezdetén, tavaly márciusban, amikor csak a felnőttválogatott tagjai edzhettek. Kevés volt a lovas, márpedig az állatokat meg kell mozgatni, úgyhogy én is kivettem a részem ebből.

Az öttusás aranycsapat tagjaival tartja a kapcsolatot?

Mizsér Attila bizottsági tag a szövetségnél, Fábián László pedig a Magyar Olimpiai Bizottság sportszakmai igazgatója, velük már csak emiatt is sűrűn találkozom. Mindig is próbáltuk egymást kicsit ugratni, megviccelni, ez a mai napig megmaradt. Ám az idősebb versenyzőkkel is összejárunk, minden januárban szokott lenni egy disznótor, amire a nagy öregek is eljönnek és sztorizgatnak. Balczó Andrást is meg szoktam látogatni, van, hogy másfél-két órát beszélgetünk, felidézzük a régi időket.

Fábián László (balról), Martinek és Mizsér Attila – 1988 óta összeköti őket az olimpiai siker, az öttusa és a barátság

Fábián László (balról), Martinek és Mizsér Attila – 1988 óta összeköti őket az olimpiai siker, az öttusa és a barátság

Martinekék most /Fotó: Pozsonyi Zita

Martinekék most /Fotó: Pozsonyi Zita

Számíthat a háromszoros olimpiai bajnok legenda tanácsaira is?

Fantasztikus emberről, a Nemzet Sportolójáról beszélünk, de azért tanácsokkal nem nagyon szokott ellátni, hiszen ő szinte egy másik világban versenyzett. Rengeteget változott az elmúlt évtizedekben a sportág.

Egy másik ikon, a már említett Török Ferenc viszont szövetségi kapitány volt a szöuli olimpián. Az ő neve is többször felvetődött a Nemzet Sportolója cím kapcsán, azonban a legutóbbi szavazás alkalmával sem került be.

Természetesen örültem volna, ha olyasvalaki kapja ezt az elismerést, aki az öttusában tevékenykedett, de ha valakinek a neve szóba kerül, már az is felemelő érzés lehet. Mivel a korhatár hatvan év, nekem erre még várnom kell négy esztendőt (nevet).

Sokat tanult tőle?

Minden edzőmtől próbáltam ellesni azt, ami hasznos lehet számomra. Feritől elsősorban a játékosság, amit átvettem, nagyon sokszor próbálta így oldani a feszültséget. Ez rám is jellemző.

Mivel kapcsolódik ki, ha éppen nem a lovardában, az uszodában vagy mondjuk a vívóteremben van?

Három éve régi álmom vált valóra, kertes házba költöztünk, úgyhogy a szabadidőmben elfoglalom magam. Ha az embernek van háza, feladata is akad.

Unokái viszont még nincsenek. Várja már, hogy nagypapa legyen?

Természetesen, de erről a lányomat kellene megkérdezni (nevet). Mostanában a fiatalok nem kapkodják el a gyerekvállalást, azt gondolom, van időm még felkészülni a papaszerepre.

Feleségével, a korábbi tornász Storczer Beátával már harmincegy éve vannak együtt. Elárulja a sokáig tartó boldog házasság titkát?

Szokták mondani, hogy a távollét segíti a hosszú kapcsolatokat… Mivel mindketten sportolók voltunk, megértjük, ha a másik távol van, el kell utaznia versenyre, rendezvényre. Alkalmazkodóbbak, rugalmasabbak tudunk lenni, és a sportból hoztuk magunkkal a kitartást is.

Martinek harminc éve harmóniában él feleségével, Storczer Beátával ﷯és lányával, Patríciával

Martinek harminc éve harmóniában él feleségével, Storczer Beátával ﷯és lányával, Patríciával

A kerek, harmincadik évfordulóra készült valamilyen különleges meglepetéssel?

Családi vacsorával ünnepeltünk, illetve harminc szál sárga rózsával készültem, ami a feleségem kedvence.

Olasz lovon nyert

Hosszú pályafutása során több ló is a szívéhez nőtt.

– Két kedvencem volt idehaza, amelyekkel sokat versenyeztem, az egyiket Kövesnek, a másikat Ournak hívták – árulta el Martinek. – Az 1989-es budapesti vb előtt nagy élmény volt, hogy a vásárlást megelőzően én választhattam ki a vb-re megvett lovat, az öttusaversenyeken, olimpiákon viszont a rendezők biztosítják az állatokat. Szöulban például olasz, Atlantában amerikai lovon ültem.

Martinek János

Született: 1965. május 23., Budapest

Sportág: öttusa

Klubjai: Csepel SC, Bp. Honvéd

Legnagyobb sikerei: 2x olimpiai bajnok (1988 – egyéni, csapat), olimpiai bronzérmes (1996 – egyéni), 4x világbajnok (1987 – csapat, 1989 – csapat, váltó, 1994 – váltó), világbajnoki bronzérmes (1994 – egyéni), Európa-bajnok (1991 – váltó), 2x Európa-bajnoki ezüstérmes (1987 – csapat, 1997 – csapat)

(Ez is érdekelheti: Czink 28 éve dolgozik lovasedzőként az öttusázók sikereiért)

www.blikk.hu/sport/mindent-bele/martinek-janos-ottusa-interju-arany/n4cvdsv

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?