máj 9, 2021
27 Views
0 0

Szórakoztatás, igényesség, összegzés egyben – Bemutatjuk Szabó Előd Mindenből elég című albumát

Written by

Zenész pályafutásának húsz éves jubileumára jelentette meg első szólólemezét Szabó Előd 2020 ősz végén. A szászrégeni Titán zenekar vezetője, szövegíró-zeneszerző énekese tíz vadonatúj szerzeménnyel ajándékozta meg rajongóit, követőit, hallgatóit. A Mindenből elég című album megszületéséről Előd már sok mindent elmesélt előzetesen a címadó dal publikálása kapcsán vele készített tavaly augusztusi interjúban, így most „csak” az – azóta már bárki számára elérhető – anyag számonkénti bemutatása, illetve egy nagyon rövid összegzés olvasható a lenti cikkben.

 1. Mindenből elég
A capella kezdetű, fokozatosan felépítkező, kinyíló dal, csipegető és andalító gitárral, sejtelmes billentyűzéssel, minimális női vokálozással, hogy végül teljes terjedelmében pompázva a ’tökéletes nyitószám’ abszolút megtestesítője legyen.

[embedded content]

 2. Aminek lennie kell
Fúvósokkal és női (szóló) énekkel, vokálokkal gazdagon megszórt, izgalmasan lüktető nóta, aminek hallgatása közben csipetnyi Charlie/Tátrai Band hangulat-érzet is bevillanhat – Hammondos alapozással, nagyon idevaló, vidáman lubickoló gitárszólóval, érdekes zongorás lezárással.

 3. Elázott város
Nyugis, összebújós, elmerengős puha dal, „párás” gitárral, szintivel, szintén Hammond hangszínű szólóval, elnyújtott refrénnel, vokálokkal, a végén pedig egy – számomra a nagy kedvenc Spandau Ballet zenei eleganciáját is kissé megidéző – fenséges szaxofon szólóval.

[embedded content]

 4. Úgy volt szép
Szívdobbanásra komponált szám, csilingelő akusztikus és torzított villanygitárral, előrehozott női vokálokkal, himnikus, de rockba hajló refrénnel – szövegében a meghitt és fontos régvolt pillanatokat felelevenítve.

 5. Nem tévedtem el
A hetvenes/nyolcvanas évek beli klasszikus AOR muzsikát tökéletesen megidéző nóta, vastag billentyű-szőnyegen lépdelő ritmusokkal, domináns zongorajátékkal, kissé kiemelt basszusozással, kellemes női vokálokkal, karcos gitárszólóval – bő négy percben.

 6. Hófehér esték
Melankolikus, akusztikus gitárra és zongorára épülő, lassan hömpölygő, elringató dal, ami egy az egyben hozza a jólesően tompább, lenyugodott ősz végi/téli hangulatot – a barátinál is közvetlenebb, mondanivalójában elgondolkodtató, kissé keserédes megfogalmazásban.

[embedded content]

 7. Túl késő
Összhatásában leginkább talán soft rockként aposztrofálható tétel, egy zongorára, gitárra fókuszáló darab, hangsúlyos basszusgitárral, harmonikus női vokálokkal, príma gitárszólóval, vonósokra „hangolt” lágy szintibetéttel.

 8. Ugyanaz a film
Újra visszafogott tempóban lépdelő, sokadjára is ízléses női vokálokkal kipárnázott, illetve tamokkal felerősített nóta, amiben aztán az elektromos gitáros keményre vett szóló visz el egész a katarzisig, hogy aztán – kissé megtekerve, de – visszatérve a kezdeti hangulathoz, kisimulhassanak a ráncok.

cikkbe SZE Mindenbol eleg front

 9. A magány oldalán
Ismét lazább, pihentetőbb, néha-néha jazz-be is forduló dal, hangulatos szinti-gitár összjátékkal, a refrénnél erőteljesebb, „hangosabb” női vokállal, a gitárszóló után pedig – kis mosolyt az arcra csalva – még Demjén Rózsi hangszínét, énektémáit is becsempészve.

 10. Változunk…
A drámai énekhang és zongorajáték mellett a vonós hangszínekkel megfestett atmoszférának, és a légies női vokálnak köszönhetően – a szó nagybetűs, nemes értelmében – emelkedetté váló, nagyívű, komoly, monumentális darab – rendkívül hatásos lezárása a lemeznek.

 közreműködők:
Gitár: Robert Brai
Akusztikus gitár: Ambarus Ádám, Vízi Imre
Basszusgitár: László Lehel, Balázs Norbert
Billentyűk: Sárdi Tamás
Zongora: Ördög Ödi, Sárosi Péter
Dob: Silvio Centamore
Ütőhangszer: Tisza Kálmán István
Szaxofon: Makkai István
Trombita: Puja Barni
Harsona: Dávid János
Vokál: Nagy Orsolya, Ördög Tímea
Hangmérnök, mix és master: Rozgonyi Péter (R27 Stúdió)

 A Mindenből elég album a zenei világát tekintve az elmúlt két évtized szakmai tapasztalatait kamatoztató, a dalok mondanivalójában pedig a személyes élményekből, átélt érzésekből (is) táplálkozó, akár összegzésként is értelmezhető szólóanyag. Értőn meghangszerelt, és professzionálisan kivitelezett – igaz az anyazenekar stílusától egy kissé a soft rock/pop-rock/hard pop irányába elmozduló –, színvonalas slágerekkel telepakolt, érett produkció.

alfahir.hu/2021/05/09/zene_soft_rock_hard_pop_lemezajanlo_erdely_szaszregen_szololemez_mindenbol_eleg

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?