máj 7, 2021
23 Views
0 0

Szombaton rajtol a Girod'Italia: még sosem volt példa a háromhetes körverseny történetében arra, mint ami most lesz

Written by

Összesen 23 csapat 184 kerékpárosa vág neki a szombaton kezdődő, 104. Giro d’Italia körversenynek. Köztük két magyar is. Az EOLO-Kometa csapatában Dina Mártonnak ez lesz élete első háromhetes körversenye, míg Valter Attila a Groupama FDJ-ben már a tavalyi rutinnal vág neki a 21 szakaszból álló versenynek.

(A legfrissebb hírek itt)

A mezőny szombaton Torinóból startol el, majd május 30-án, Milánóban ér célba, miközben bejárják szinte az egész Appennini-félszigetet. Összesen 3479,9 kilométert kerekez végig a mezőny, hat hegyi szakasszal tarkítva.

A 22 éves Valter Attila tavaly a 35. helyen végzett a Girón, akkor még a CCC versenyzőjeként. Háromszor sikerült a legjobb 25-ben végezni, az utolsó előtti etapon viszont top10-es lett – a 9. helyen kerekezett be – ami kiváló eredménynek számít. Az utánpótlás kategóriában a 11. helyen végzett. A Giro előtt a Tour de Hongrie versenyét is megnyerte. Idén az Egyesült Emirátusokban 39., a Katalán körversenyen a 38., míg a Tour of the Alps körversenyen a 27. helyen ért célba.

„Az idei teljesítményem alapján azt mondom, hogy erőben és tapasztalatban is előreléptem, a katalán körversenyen három egymás utáni napot is szökésben töltöttem, pedig egyik elmenésbe sem volt könnyű bekerülni. Az idei Girón is akad néhány szakasz, amely feküdhet nekem, de nem szeretnék egyik napra sem rágörcsölni, a kínálkozó alkalmakat viszont szeretném megragadni. Ugyanakkor az összetettben is szeretnék jó helyezést elérni, biztosan nem fogok direkt időhátrányt gyűjteni azért, hogy egy későbbi napon könnyebben elengedjen a mezőny” – mondta a Girót közvetítő Eurosportnak a versenyző.

Dina Márton 25 éves, neki ez lesz az első Grand Tour versenye, eddigi legjobb eredménye a 2019-es Tour de Hongrie második helye. Két éve került a világhírű versenyző, Alberto Contador Alapítvány kontinentális csapatához. Ebben a csapatban versenyez Fetter Erik is, aki majd a jövő héten kezdődő, Tour de Hongrie-n áll majd a rajthoz a csapat színeiben.

“Őszintén szólva, még mindig nem hiszem el, hogy két olyan nagy bajnok, mint Alberto Contador és Ivan Basso csapatának leszek a tagja. Olyan ez mint egy álom. Kihívás és motiváció is egyben, valamint egy nagyon fontos ugrás a hazai kerékpározásban. Ez egy nagyszerű lehetőség, mert a kategória egyik legjobb csapatáról beszélünk és várom már, hogy versenyezhessek.”mesélte két éve Dina Márton, akinek az indulását a hét elején jelentette be a Kometa.

„Mivel a csapatunk csak szabadkártyával indulhat a Girón, fontos lesz, hogy a lehető legtöbb napon megmutassuk magunkat, minél több szökésben ott legyünk. Bízom benne, hogy ez legalább egyszer nekem is sikerül, mert annál rosszabb nincs, ha valaki úgy fejez be egy versenyt, hogy meg se mutatta magát. Nem szeretnék ilyen ember lenni.– szólt a várakozásairól az MTI-nek Dina.

A versenyt tehát az Eurosporton lehet majd végigkövetni. A szombati első futam Torinóban lesz, a mezőny 8,6 km-es időfutamot teljesít majd.

www.blikk.hu/sport/egyeni/kerekpar-giro-ditalia-valter-attila-dina-marton/8w2lqde

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?