ápr 12, 2021
10 Views
0 0

Szolgálaton kívüli olasz műkincsrendőrök találtak meg egy lopott római szobrot Brüsszelben

Written by

A szolgálati időn kívül, egy városi séta alkalmával fedezett fel az olasz csendőrség műkincsvédelmi részlegének két kiküldetésen lévő tagja egy értékes római kori szobrot egy brüsszeli régiségboltban.

A hivatalos kiküldetésen lévő műkincsvadászok munkájuk befejeztével, szabadidejükben sétáltak a régiségboltjairól ismert brüsszeli Sablon negyedben, amikor az egyik üzlet kirakatában felfigyeltek egy gyanús, itáliai eredetűnek tűnő márványszoborra, egy életnagyságú tógás emberre. Utánanéztek a keresett műkincsek adatbázisában, és kiderült, hogy az I. századból származó, fej nélküli szobrot a Róma melletti Villa Marini Dettina régészeti lelőhelyről lopták el 2011 novemberében.

Mint arról az olasz csendőrség hétfőn Rómában beszámolt, a Togatus néven ismert, 100 ezer eurót érő antik szobrot az éles szemű csendőröknek köszönhetően, a belga hatóságok segítségével sikerült lefoglalni, és már vissza is került eredeti helyére.

Az ügyben vizsgálat indult egy olasz üzletember ellen, aki spanyol álnéven csempészhette külföldre az értékes régiséget.

index.hu/kulfold/2021/04/12/olaszorszag-brusszelromai-kor-szobor/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?