ápr 12, 2021
9 Views
0 0

Szólásszabadság – Kirúgták a Momentumból a renitens képviselőt, mert beszélni mert

Written by

Szólásszabadság – Kirúgták a Momentumból a renitens képviselőt, mert beszélni mert

Kovács Róbert kőbányai önkormányzati képviselő a tiltás ellenére nyilatkozott egy nyomortelep felszámolása ügyében, Soproni Tamás szerint viszont megsértette a párt alapelveit. Sem homokzsák, sem áldozati bárány nem vagyok címmel Facebook-posztban közölte néhány nappal ezelőtt a képviselő, hogy egy nyilatkozata miatt kirúgták a pártból, s a továbbiakban nem lehet már frakcióvezető sem – írta meg a Mandiner.

A lap szerint az ügy előzménye egy hónapokkal ezelőtti kilakoltatási történet, amelyet ő szimpla hatósági eljárásnak tart: egy régóta üresen álló iparterületen álló romos, lakhatatlan épületbe beköltözött egy roma származású emberekből álló hat-nyolc, olykor tizenöt főből álló csoport, amelynek tagjai bűnözésből, koldulásból éltek, írja Kovács. Az ingatlan tulajdonosa az évek során többször cserélt lakatot, de a lakók mindig leverték, és visszaköltöztek. A szomszédok rendszeresen panaszt tettek, de nem sikerült a lakásfoglalókat végleg kirakni.

A képviselő is szembesült a kosszal, mocsokkal, így felvette a kapcsolatot az épület tulajdonosával, akinek végül sikerült elérni a hatóságok segítségével, hogy végre kirakják az ott lakókat, és ledózeroltatta a romos ház maradványait is. Csakhogy rendőrségi akción megjelent a Város Mindenkié csoport is, amely – mint kiderült – már régóta kapcsolatban volt ezzel a társasággal, s riadóztatták a Mérce nevű portált is, amely Kovács szerint meghamisította a tényeket. Mint fogalmaz:

Az eseményeket olyan képekkel, berendezett szobabelsőt ábrázoló életképekkel illusztrálták, amely képek nem a helyszínen készültek.

A képviselő szerint pártügy akkor lett a dologból, amikor Soproni Tamás, a Momentum fővárosi frakcióvezetője, a hatodik kerület polgármestere megtiltotta, hogy nyilatkozzon az ügyben, de ő ezt az ukázt megszegte, és elmondta a Mércének, hogy mi történt, mit tapasztalt a lepusztult ingatlanon. Érdemes közbevetni: a Város Mindenkié csoportnak Misetics Bálint főtanácsadó személyében befolyásos barátja van a Fővárosi Önkormányzatban.

„Ég a pofánk a fideszesek előtt”

Kovács még azt is leírja a posztjában, hogy a Momentum kőbányai elnöke, Irmalós Bence közölte vele, a jövőben nem ő fogja vezetni a négytagú – három momentumos és egy párbeszédes képviselőből álló – ellenzéki frakciót. Ez ugyanakkor megkönnyebbülés is a számára – fogalmaz –, mert szerinte egyedül ő dolgozott a csapatban, a többieknek alig volt érdemi mondanivalója az önkormányzatot érintő ügyekben. Az is külön kínos a számukra, hogy a szintén momentumos Stemler Diána, aki a Közrend- és Állatvédelmi Bizottság elnöke,  semmiféle munkát nem hajlandó végezni, telefonon hónapok óta elérhetetlen. Kovács a posztjában úgy fogalmazott:

Ég a pofánk folyamatosan a fideszesek előtt Diána miatt.

Kovács Róbert egyébként az előző önkormányzati választáson a Momentum, a DK, az MSZP és a Párbeszéd színeiben szerzett egyéni választókerületben mandátumot. A szavazatok 52,8 százalékát nyerte el, megelőzte a kormánypárti Agócs Zsoltot (40,6 százalék), valamint az LMP-s Geráné Mészáros Zsuzsannát (3,6 százalék), illetve a jobbikos Vajda Sándor Csabánét (3 százalék). 2018-ban Kovács már indult egy időközi választáson is, akkor még alulmaradt. A voksolás előtt írta meg a politikusról a Magyar idők, hogy a bíróság előtt is állt egy gyermekbántalmazási ügy miatt.

A Momentumban az alapelveket tiszteletben kell tartani

A lap megkereste Kovács Róbertet, aki nagy nehezen kötélnek állt és nyilatkozott, de a beszélgetés végén meggondolta magát, s azt közölte, nem járul hozzá mondandója megjelentetéséhez. Egyébként is, jelentette ki, a Facebookon minden lényeges információ olvasható, a továbbiakban pedig forduljanak Soproni Tamáshoz, aki döntő szerepet játszott a kizárásában. A Mandiner erre megkérdezte a momentumos kerületvezetőt, valóban retorzió érheti a momentumosokat, ha megszólalnak a nyilvánosság előtt.

Soproni Tamás azt mondta, ő nem tiltotta meg, hogy Kovács Róbert nyilatkozzon, az etikai bizottság sem azért zárta ki, mert elmondta a véleményét a Mércének. Úgy fogalmazott, jó esetben minden pártnak nagyon határozott értékrendje van, ez igaz a Momentumra is, s ugyan bárhol értékviták, az alapelveket tiszteletben kell tartani, ha valaki ehhez a közösséghez szeretne tartozni. A fővárosi frakcióvezető kijelentette, amennyiben egy polgármester, önkormányzati képviselő ilyen üggyel találkozik, akkor a szociális segítségnyújtás irányába kell elindulnia és nem azonnal a rendőrséghez kell fordulnia.

Ismerem az ügy hátterét, azt is, milyen körülmények között élt ez a család, mit állítottak róluk, éppen ezért kellett volna rajtuk segíteni, mielőtt a legdrasztikusabb lépést megtették volna velük szemben.

– fogalmazott. Kovács viszont szerinte nem így járt el, és ezt a viselkedését ítélte meg olyan súlyúnak a párt etikai bizottsága, hogy a legszigorúbb büntetésről, a kizárásról döntött. Egyébként pedig – állítja Soproni – anélkül, hogy dehonesztáló megjegyzéseket tenne a már kizárt politikusra, azt el kell mondania, hogy már korábban is voltak konfliktusai a helyi pártszervezettel, nehéz volt együttműködni, s ezek a szempontok is közrejátszottak a menesztésében.

Soproni szerint képtelenség, hogy a momentumosok nem dolgoznak

A fővárosi frakcióvezető Kovácsnak azzal a megjegyzésével nem nagyon kíván foglalkozni, miszerint a képviselőcsoportban egyedül ő dolgozott.

Nem szeretném őt megbántani, kissé meg is értem, hogy ilyeneket mond, hiszen egy sértődött ember, az persze nem túl elegáns és ízléses, hogy visszaköpköd.

– fogalmazott Soproni. Amit viszont Stemler Dianáról mond, az teljes képtelenség, állítja a polgármester, hiszen a kőbányai csoport egyik legaktívabb tagja, kiváló munkát végez. Ő ásta bele magát például a negyvenhat milliárdos kormányzati gigaprojektbe, amelyről kiderült, hogy a kőbányai önkormányzat ingyen adta oda az államnak a területet egy sportcsarnok felépítéséhez. Ezért Kovács kritikáit ezek ismeretében erős kétségekkel kell fogadni – mondta Soproni Tamás.

A pártnak nincs szüksége a bulldog típusú, güriző képviselőkre

A Mandiner igyekezett más helyről származó információkat is megtudni a Kovács kontra Momentum-ügyben. Az önkormányzat tevékenységét, a képviselők munkáját jól ismerő forrásuk szerint a romos épületet illegálisan elfoglalók valóban elképesztő körülmények között éltek, rengeteg gondot okoztak az életvitelükkel a szomszédjaiknak. Informátoruk elmondta, jó döntés volt, hogy a tulajdonos rendőrségi kiürítés után felszámolta a nyomortelepet, a helyzetet ugyanis nem lehetett szociális úton rendezni, ezt sem a körülmények, sem a lakók helyzete nem indokolta. Az informátor szerint a Város Mindenkié csoport egyébként többször az önkormányzat számára is szinte lehetetlenné tette, hogy jogszerűen lépjen fel azokkal szemben, akik illegális módon, bűncselekmény útján foglalnak el ingatlanokat. Erre jó példa a Hős utca esete.

A forrás szerint az is megfelel a valóságnak, hogy Kovács rengeteget dolgozik, aktívan részt vesz az önkormányzat munkájában, eljár a körzete érdekében. Ez persze szúrja a szemét a frakciótársainak, akik valóban csak alibiznek, amit a Kovács Facebook-posztjai alatt megjelenő kommentek is alátámasztanak. Így nem véletlen, hogy folyamatosan összerúgták a port a frakcióban, a vitákat persze az is elmérgesíti, hogy a kirúgott képviselő stílusa olykor bicskanyitogató, gyakran indulatosan, modortalanul szólal meg. Azzal pedig, hogy a Momentum kizárta, a párt döntött, hogy neki nem egy bulldog típusú, güriző képviselőre, hanem olyanokra van szüksége, akik inkább tapicskolnak a langyos vízben, s alig csinálnak valamit a tiszteletdíjukért, részletezte a lap informátora.

Forrás: Mandiner, Fotó: Facebook

pestisracok.hu/keruleti-belharc-kirugtak-a-momentumbol-a-renitens-kepviselot/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?