ápr 6, 2021
4 Views
0 0

Szociálpszichológus: a választási kampány központi témái lesznek a koronavírussal kapcsolatos hírek és álhírek

Written by

Szociálpszichológus: a választási kampány központi témái lesznek a koronavírussal kapcsolatos hírek és álhírek

Krekó Péter úgy látja, hogy létrejött egy dezinformációs piac, melynek egyre több részvevője van: a koronavírus-tagadó celebektől az oltásellenes (kamu) orvosokig, a politikai szereplőktől a kormányokig és a nemzetközi szervezetekig, sőt, nagyhatalmak is beszálltak e térbe.

Krekó Péter szociálpszichológus az összeesküvés-elméletek témaköréből írta a doktoriját. A napokban új kiadásban jelent meg a Tömegparanoiai 2.0 című könyve – külön fejezettel – a koronavírussal kapcsolatos hiedelmekről és álhírekről. Krekó a Spirit FM Viccen kívül című műsorában elmondta, hogy meglepő módon szinte a vírussal hasonló matematikai képlet szerint terjednek az ezzel kapcsolatos álhírek, illetve a vírustagadás is. Sőt, a járvány kezdeti fázisában az is megfigyelhető volt, hogy ahol felütötte a fejét a vírustagadó propaganda, így például Iránban, Brazíliában és – bizonyos mértékben – az Egyesült Államokban, ott az álhírek visszahatottak a járvány terjedésére is. Egyébiránt az is észrevehető, hogy ma már sokan sokkal óvatosabban lettek a közösségi médiában az álhírekkel szemben – fejtette ki.

Krekó két részre bontotta az álhíreket és az ezzel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket. Az előzőek esetében nem mindig áll a gondolkozás mögött az az elképzelés, hogy valamely titkos, „gonosz” szervezet tudatosan elhallgat fontos információkat. Ilyen „ártatlanabb” – orvosok által joggal blődségeknek tartott – álhíreknek tekinthető azon típusú állítások, miszerint a nagy adag C-vitamin vagy a káposztalé, esetleg macskagyökér megvédenek a fertőzéstől. Ez egyfajta vágybeteljesítő álhír. A probléma az, hogy mindez egy olyan információs univerzumba beágyazva működik, amelynek már az alapállása, hogy a gyógyszeripar óriásai és a kormányok tudatosan nem mondják el az igazat az embereknek.

A szociálpszichológus szerint ez az „univerzum” azért, „működik”, mert az összeesküvés-elméletek világa izgalmasabb, mint a jóval egyszerűbb és szürkébb valóság. Másrészt az ebben hívők fontosabbnak érezhetik magukat, például, ha arra gondolnak, hogy őket megfigyelik, vagy éppen úgynevezett chippel akarják őket beoltani. Krekó megjegyezte, ez amúgy nevetséges egy elmélet, hisz a modern mobiltelefonok világában miért kellene egy chip ahhoz, hogy egy ember mozgását követni tudják. Mellesleg egy átlagos életet élő emberről miért akarna egy úgynevezett háttérszervezett exkluzív információkat szerezni.

Krekó Pétert a közelmúltban jobboldali orgánumok részéről az a vád érte, hogy oltásellenes. Emiatt pereket indított, és ezek közül van, amelyet már első fokon megnyert. Ennek ellenére azt tapasztalja, hogy továbbra is a bíróság által már hazugnak ítélt állításokat ismételgetik. Szerinte ez folytatódni fog, és ezzel az abszurd váddal továbbra is támadni fogják, noha korábban őt az oltásellenes mozgalom mindig azzal támadta, hogy vaskalapos oltáspárti, ami amúgy igaz. Mint mondta, mindig az oltások pártján állt, és így van a koronavírus-elleni védőoltásokkal is. A véleményét egy szándékos félrefordítással ellentettjére változtatták meg, ami mögött egy bűnbak kereső logika állt. Szerinte a történetet lehet úgy tovább gördíteni, hogy nulla köze van a valósághoz. „A tapasztalom, hogy ennek az izzadságszagú, és nagyon egyértelmű hazug történetmesélésnek szűkül a tábora” – tette hozzá a szociálpszichológus.

Krekó Péter úgy látja, hogy létrejött egy dezinformációs piac, melynek egyre több részvevője van a koronavírus-tagadó celebektől az oltásellenes (kamu) orvosokig, a politikai szereplőktől a kormányokig, nemzetközi szervezetekig, valamint nagyhatalmak is beszálltak e térbe, mint például Oroszország és Kína. Ennek az az oka, hogy a dezinformációk, az összeesküvés-elméletek és az álhírek hatékony politikai eszközzé váltak a politikai oldalaktól és irányultságuktól függetlenül, amivel nem mindig, de egyes esetekben szavazatokat lehet szerezni – magyarázta. A szakember biztos abban, hogy 2022-es magyar választási kampány központi témái lesznek a koronavírussal kapcsolatos hírek és álhírek.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210406-szocialpszichologus-a-valasztasi-kampany-kozponti-temai-lesznek-a-koronavirussal-kapcsolatos-hirek-es-alhirek

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?