márc 30, 2021
2 Views
0 0

Szlovákiában hibás antigén-teszt beszerzés borzolja a kedélyeket

Written by

Szlovákia kínai AG-teszteket vett a Siemenstől, ezek gyakorta hibás eredményt mutatnak – írta a parameter.sk. portál. Bugár Zoltán adatelemző számítása szerint a Matovič-kormány összesen 228 millió euróért vásárolt csaknem 60 millió AG-tesztet.  Ebből 15 milliót a Siemenstől, azonban az egészségügyi tárca nem kérte ezek bevizsgálását, a portál pedig ebből arra következtetett, hogy öntesztelésre szánta ezeket a minisztérium. 

Eddig kevesebb mint 30 milliót használtak fel ezekből. Az elemző felhívta a figyelmet arra: a tesztek használati utasítása alapján az látszik, hogy a gyártó valójában nem a Siemens Healthcare társaság, hanem ezek csupán Siemens dobozba (át)csomagolt kínai HealGen tesztek.

A portál szerint a Siemens-tesztekkel nemcsak az a hiba, hogy nem alkalmasak öntesztelésre, hanem az is, hogy egyébként is pontatlanok, amit maga az egészségügyi minisztérium is elismert. Ennek ellenére mobil tesztközpontok is kaptak belőle.

Szlovákiában is akadnak gondok az oltásbehívókkal. Orvosolják a hibát.

Martin Smatana, az Egészségpolitikai Intézet tavaly lemondott igazgatója szerint a hibát a tesztben kell keresni, de azt nem tudja, hogy mi okozhatta: „Lehet például, hogy a szállítás során érte őket túlságosan alacsony hőmérséklet, vagy az oldat szennyeződött”. 

Az országban egyébként még az őszi tömeges teszteléshez felhasznált mennyiséget figyelembe véve is rengeteg, több tíz millió, a vizsgálatoknál használható tesztek száma. 

index.hu/kulfold/2021/03/30/szlovakia_ag-teszt_matovic-kormany/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?