ápr 8, 2021
8 Views
0 0

Szlávik: „Vége lesz a járványnak, de ez még jónéhány hónap”

Written by

Szlávik: „Vége lesz a járványnak, de ez még jónéhány hónap”

„Van már bevált módszer a koronavírus-betegség ellen – az, hogy vegyük fel az oltást!”

„Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg” – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az InfoRádiónak.

Ugyanakkor hozzátette, hogy óva intene mindenkit attól, hogy az oltás után úgy érezze, övé a világ. Szerinte Izrael intő példa arra,hogy nem szabad túl korán engedni a nyitást.

„Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább.”  

Szlávik pozitívan tekint a jövőre, csak türelemre int. Meglátása szerint nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni, először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba. Példaként említette, hogy nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.

„Ha sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap”

– nyilatkozta.

A gyerekek a szakember szerint egyértelműen a brit mutáns miatt fertőződnek meg gyakrabban. Szerencsére az emaitt kialakuló sokaszervi gyulladás kezelhető immunglobulinokkal.

Az orvosságok terén is bizakodó: „Hiszem azt, hogy idén lesz a kezünkben gyógyszer, amit beadok a betegnek, és meggyógyul anélkül, hogy kórházba kerülne” – mondta a fejlesztésekről.

Egy proteázgátlóval kísérleteznek, és van, amelyik 100 százalékban megállítja a vírus szaporodását, de a tabletta engedélyezéséhez legalább másfél-két év kell. Továbbá vakcina hatású tablettáról, és gyógyító orrspray-vel is kísérleteznek Szlávik szerint.

Az infektológus a poszt-Covid-szindrómáról úgy nyilatkozott, hogy a betegek akár 20-30 százaléka nehezen tud visszatérni a régi életmódjához.

„Gyenge, fáj a feje, ködös a tudatállapota, köhög, nincs erőnléte, ezek mind poszt-Covid tünetei. Komplex kezelést igényel, már vannak poszt-Covid ambulanciák Magyarországon is. A felépülés hosszú hónapokig, akár egy évig is eltarthat.”

Szlávik János: Meg kell győzni az embereket, hogy a kínai vakcina is biztonságos!

 atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210408-szlavik-vege-lesz-a-jarvanynak-de-ez-meg-jo-nehany-honap

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?