máj 1, 2021
15 Views
0 0

Szlávik: milliókat kell még beoltani

Written by

A magyar felnőtt lakosság fele be van oltva a koronavírus elleni vakcinával, ami nagyon komoly előrelépés, ugyanakkor nem lehet itt megállni – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. Szlávik János hangsúlyozta: más országok példáiból látható, hogy még jó néhány millió embert be kell oltani ahhoz, hogy a járvány véget érjen. 

A főorvos emlékeztetett arra, hogy a maximális védettség csak a második oltást követő második, harmadik hétre alakul. Így ettől még legalább másfél hónapra vannak azok is, akik most kapják meg az első vakcinát.  

Szlávik János szerint még kellhet akár további 3 millió oltott a járványveszély megszűnéséhez.

Az oltási kedv várhatóan lelassul a következő időszakban, ezzel kapcsolatban pedig arra kért mindenkit, hogy ne abban gondolkodjon, melyik oltás honnan érkezik, hanem abban, hogy ők is szerezzenek védettséget és oltási igazolványt. Az úgynevezett nyájimmunitás kialakulása valóban nagyobb védettséget ad az oltással nem rendelkezőknek, azonban ez még nagyon messze van, mondta a főorvos nyilatkozatában a közmédiának, amit a Portfolio szemlézett. Szlávik rendkívül kedvező hírnek nevezte, hogy bizonyos helyek már szabadon látogathatók védettségi igazolvánnyal, vagy anélkül, de szerinte „továbbra is nagyon vigyáznunk kell egymásra”.

A tünetektől függően infektológus, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, és pszichiáter szakorvosok is kezelik a betegeket.

Szlávik János elmondta, a terhesség második harmadától a várandósok is olthatók, akik – a magzatokkal és kisgyermekekkel szemben – nagy veszélynek vannak kitéve a koronavírus miatt. A szakemberek azt javasolják, hogy a második oltást követő 1-2 hónap múlva érdemes gyermektervezésbe kezdeni, de akkor sincs probléma, ha ennél korábban, akár az első oltás után esik teherbe valaki, ebből ugyanis még soha semmilyen probléma nem származott.

A főorvos megerősítette: nem érdemes egyetlen vakcinára várni, sokkal helyesebb a rendelkezésre állót kérni, mivel a Magyarországon használt valamennyi oltóanyag megvéd a koronavírus súlyos következményeitől.

index.hu/belfold/2021/05/01/szlavik-janos-koronavirus-vakcina/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?