ápr 17, 2021
13 Views
0 0

Szlávik: A negyedik hullámot úgy tudjuk megelőzni, hogy aki teheti, beoltatja magát

Written by

Az orvos emlékeztetett arra, hogy a teljes védettséget csak a második oltás utáni második vagy harmadik héten éri el a szervezet.

Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést el kell engednünk; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz – figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a közmédiának adott interjújában.

Szlávik János a korlátozások lazításáról azt mondta, két szempontot kell figyelembe venni: a folyamatosan emelkedő oltások számát és az új fertőzöttek számának csökkenését. Hozzátette, a halottak száma nem a kellő mértékben csökken, aminek az lehet a magyarázata, hogy még mindig nagyon sokan vannak kórházban, intenzív osztályon és lélegeztetőgépen.

Úgy tűnik – mondta Szlávik János –, hogy most nem azzal kell foglalkozni, hogy milyen lesz majd a negyedik hullám, hanem, hogy miként lehet azt megelőzni.

Úgy tudjuk megelőzni, hogy mindenki, aki teheti beoltatja magát

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Magyarországon elérhető oltások mind hatékonyak és alkalmasak arra, hogy megvédjék az embereket a betegség súlyos lefolyásától.

Felhívta a figyelmet, hogy a vakcinák hatékonyságát nem antitest-vizsgálatokkal kell meghatározni, hanem tudományos eredményekkel. Méghozzá azokkal, amelyek arra jutottak, hogy a beoltottak 80-90 százalékkal kisebb valószínűséggel fertőződnek meg, mint azok, akik nem kaptak vakcinát.

Jelezte, hogy, valamilyen fokú védettség csak az első oltás beadását követő két-három hétben alakul ki, de a teljes védettséget csak a második oltás utáni második vagy harmadik héten éri el a szervezet.

24.hu/belfold/2021/04/17/koronavirus-szlavik-janos-oltas-negyedik-hullam/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?