máj 29, 2021
21 Views
0 0

Szimpátiatüntetést tartanak aktivisták a Belaruszban bebörtönzött újságírókért

Written by

Szimpátiatüntetést tartanak aktivisták a Belaruszban bebörtönzött újságírókért

A Ryanair hétvégén eltérített járata is téma volt az orosz és a fehérorosz elnök találkozóján Szocsiban. Lukasenka azt mondta Putyinnak: átadja neki az incidensről készített dokumentumokat. Közben a belarusz ellenzék országos sztrájkra készül az ellenzéki blogger letartóztatása miatt. Az ATV Híradójának riportja.

A Belaruszban bebörtönzött újságírókért tartottak szimpátiatüntetést a Riporterek Határok Nélkül aktivistái a litván-fehérorosz határon, miután világszerte nagy port vert fel, amikor vasárnap a belarusz hatóságok – bombariadóra hivatkozva – leszállásra kényszerítették a Ryanair Athén-Vilnius járatát, amelyen egy ismert ellenzéki blogger utazott.

Roman Protaszevicset és barátnőjét azonnal őrizetbe vették a minszki repülőtéren, majd közreadtak róla egy videót, amelyen szemmel láthatóan rendkívül zavartan beszél arról, hogy jól van, és a hatóságok törvényesen bánnak vele.

Az ügyvédjét csak most engedték hozzá. Mint mondta: védence pozitív, sőt vidám.

Az ENSZ polgári légiközlekedési ügynöksége mindenesetre vizsgálatot indított az eltérített gép ügyében, az Európai Unió pedig kitiltotta a fehérorosz légitársaságokat a tagállamok légteréből. Később Oroszország nem engedett be néhány, Belaruszt elkerülő francia és osztrák járatot a légterébe. Brüsszel szerint a helyzet könnyen elmérgesedhet.

„Mindig fennáll az eszkaláció veszélye. Akár az egész légi közlekedésben is fennakadások lehetnek, de lehet, hogy csak egyedi esetekről van szó”

 – fogalmazott Josep Borell, az EU külügyi főképviselője.

Közben a fehérorosz elnököt Szocsiban fogadta orosz hivatali kollégája.

Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin idén már harmadjára találkozott. Lukasenka a napokban is arról beszélt, hogy a NATO és az EU le akarja rohanni Belaruszt, majd Oroszországra támadna. Lukasenkát tavaly sokak szerint csalással választották újra.

Az ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja a holland kormányfővel folytatott tárgyalásai után kijelentette: Belaruszban országos sztrájkot hirdetnek tiltakozásul az ellenzéki újságíró letartóztatása ellen.

Szocsiban fogadta Putyin Lukasenkát

atv.hu 

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210528-szimpatiatuntetest-aktivistak-a-belaruszban-bebortonzott-ujsagirokert

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?