jún 7, 2021
22 Views
0 0

Szilvia várandósan fedezte fel a bőrén az elváltozást: akár pattanásnak is tűnhet a daganat

Written by

A melanoma a legveszélyesebb daganat típus. Érdemes komolyan venni a bőrünkön megjelenő új foltokat, kinövéseket, göböket, mert döntő jelentőségű a korai felismerés és kezelés megkezdése. Szókovács-Vajda Szilvia a lábán vett észre egy furcsa göböt.

(A legfrissebb hírek itt)

Szókovács-Vajda Szilvia a lábán fedezett fel egy furcsa göböt

Szókovács-Vajda Szilvia a lábán fedezett fel egy furcsa göböt

Furcsa dudor

– Amikor várandós voltam, akkor kijött a lábamon egy pattanás szerű dudor – mesélte történetét Szilvia. – Nem akart elmúlni, ezért háromnegyed év múlva megmutattam bőrgyógyásznak, aki azt mondta, hogy nem kell vele foglalkozni, majd elmúlik magától. Szerencsére egy másik orvoshoz is elmentem, aki javasolta, hogy vegyenek mintát belőle, nézzék meg, hogy mi az.Szilvia lábán lévő dudor szövettani eredménye igazolta a melanomát (amelanotikus – azaz nem festéksejtes melanoma volt), ami akkorra már nagyon megvastagodott Ráadásul áttétet adott a legközelebb eső (lágyékában lévő) őrszem nyirokcsomóba is – így onnan az összes nyirokcsomót kivették. Nem adott szervi áttétet- Szerencsére semmilyen szervi áttétet nem adott, tehát nem jutott túl a nyirokcsomókon. A szuper pécsi doktornőm figyelte a nemzetközi kutatásokat, így meg tudtunk igényelni egy adjuváns immunterápiát, akkor az országban még először. Pár hónap után elkezdtük az egy éven keresztül tartó infúziós kezelést, ami lecsökkenti annak az esélyét, hogy visszatérjen. A műtétek óta már három év eltelt és azóta nem jelentkezett, jól vagyok.

Gyorsan terjed

Szilviának szerencséje volt, hogy nem a leggyorsabban terjedő melanoma típus támadta meg a szervezetét. A melanomának ugyanis négy fajtája ismert, közülük van, amelyik (noduláris) nagyon agresszív. Ezért érdemes tisztában lenni a tünetekkel.

Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász kozmetológus, klinikai onkológus

Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász kozmetológus, klinikai onkológus

Így néz ki

– Jellemzően kékes-fekete, de tartalmazhat barna, fehér, szürke és piros részleteket is – mondta dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinika onkológus. – Álcázhatja magát ugyanolyan színnel, mint a körülötte lévő bőr. Képes olyan területeken kialakulni, ahol korábban semmilyen bőrképlet nem volt. Megjelenése lehet gombaszerű, kis szárral. Felülete lehet sima, érdes és kérges is, ám általában szilárdnak, tömörnek tűnik. Vérezhet is. Bárhol megjelenhet a bőrön, leginkább azonban a mellkason, a háton, a lábakon és az arcon alakul ki. A daganatoknak nincs egyetlen kifejezett oka, azonban a bőrdaganat esetében számos rizikófaktor ismert. A gyorsan terjedő, noduláris melanoma bárkinél kialakulhat, azonban a 60 év feletti férfiaknál gyakoribb.

(Ez is érdekelheti: Gyanús tüneteket észlel a mellén? Ne vegye félvállról, életet menthet a szűrővizsgálat!)

Szuper akciókkal vár az új Rossmann akciós újság!

Tavaszi nagytakarítást tervezünk? Vagy éppen külsőnket frissítenénk fel a nyári szezonra? A Rossmann legfrissebb akciós újságjával kedvezményesen beszerezhetjük a hozzávalókat! Legyen szó különféle száj-, haj- és testápolási termékekről, parfümökről, tisztítószerekről vagy vitaminkészítményekről, akár 25-30 százalékos kedvezménnyel vihetjük most ezeket haza.

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/melanoma-daganat-pattanas-elvaltozas/dkd40fy

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?