máj 13, 2021
14 Views
0 0

Szijjártóék februárig 7,9 milliárd értékben ajándékoztak el lélegeztetőgépeket

Written by

A Hvg.hu február óta próbálta megszerezni azoknak a lélegeztetőgépeknek a listáját, amelyeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) elajándékozott. Mint ismert, a KKM  Ukrajnába, (Kárpátalja), Szerbiába (Vajdaság), Szlovákiába (Galánta), Csehországba és Kirgizisztánba is küldött eszközöket. A lap végül megkapta a listát, azonban nem a frissített adatokkal, így egyelőre annyi tudható, hogy februárig a KKM összesen 380 gépet ajándékozott el a fenti öt országba, a legtöbbet, 189 darabot az SH300 nevű gépből. Ebből 49 darabot küldtek a kárpátaljai régióba, 140 darabot Csehországba.

Ukrajna és Csehország volt az a két ország is, amelynek a legnagyobb értékben adományoztunk az eszközből, Csehországba 3,6 milliárd forint értékű gép érkezett, a kárpátaljai régióba mintegy 2 milliárd forint értékű. Az elajándékozott gépek értéke összesen 7,9 milliárd forint volt, egy gép átlagára pedig 20,7 millió forint.

Az RTL Klub Híradója korábban arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány alatt Magyarország összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt szerte a világból összesen 300 milliárd forintért, azaz darabonként csaknem 19 millióért. A gépek egy része azóta egy gödöllői raktárban porosodik, a HVG korábbi információi szerint csak a tárolásuk havonta 90 millió forintba kerül. Az RTL Klub összesen 425 elajándékozott lélegeztetőgépet számolt össze. Ez az átlagos beszerzési árral, azaz 19 millió forinttal számolva nagyjából 8 milliárd forintos ajándékot jelent a magyar adófizetők pénzéből. A Hvg.hu és az RTL Klub számai közötti különbséget az adja, hogy február óta még több lélegeztetőgépet ajándékozott el a külügyi tárca.

24.hu/fn/gazdasag/2021/05/13/szijjartoek-februarig-79-milliard-ertekben-ajandekoztak-el-lelegeztetogepeket/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
24.hu · Gazdaság
banner

Vélemény, hozzászólás?