ápr 26, 2021
8 Views
0 0

Szijjártó Péter Bejrútban: Magyarország számára fontos a Közel-Kelet békéje

Written by

Szijjártó Péter Bejrútban: Magyarország számára fontos a Közel-Kelet békéje

Magyarország számára kiemelten fontos a Közel-Kelet békéje és stabilitása, ez pedig elképzelhetetlen anélkül, hogy Libanonban béke és nyugodt fejlődés legyen, ezért az Európai Uniónak nem bírálnia, hanem támogatnia kell az országot – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, Bejrútban.

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek múlt heti tanácskozásán szó volt a libanoni helyzetről és szankciók esetleges elrendeléséről. Szijjártó közölte: ő minden ilyen ügyben a közvetlen információáramlást részesíti előnyben az elfogult vélemények helyett.

Nagyon nem lenne helyes, ha az EU ebben a nehéz helyzetben bizonyos, demokratikusan megválasztott politikai szereplőkkel szemben szankciókat léptetne életbe

– mondta a lenagyobb libanoni keresztény párt vezetőjével, Gebran Bassil egykori külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország a tisztességes, kiegyensúlyozott megközelítést támogatja Libanonnal szemben, és noha egyetért azzal, hogy egy stabil országhoz szilárd kormány szükséges, ennek létrehozását libanoni belügynek tartja, ezért elutasít minden külső nyomásgyakorlási kísérletet, különösen azokat, amelyek egy specifikus, vallási közösséget képviselő pártra irányulnak.

A libanoni keresztények számíthatnak a segítségünkre és a támogatásunkra

– szögezte le, hozzáfűzve, hogy pártokra fókuszáló szankciók helyett valódi segítségnyújtásra van szükség, amely nemcsak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul.

A magyar kormány húsz lélegeztetőgépet és húszezer védőmaszkot szállított Libanonba, tavaly tíz, alapvetően egyházi, egészségügyi, oktatási beruházásra adott támogatást, támogatja többtucatnyi templom felújítását, valamint tizenhat magyar katona szolgál az ENSZ helyi békefenntartó missziójában, és évente ötven libanoni hallgató kap ösztöndíjat magyarországi egyetemeken

– tájékoztatott. Szijjártó végezetül arra szólította fel a nemzetközi szervezeteket, hogy támogassák Libanont a migrációs nyomással szembeni küzdelemben. Hangsúlyozta, hogy a migrációt kiváltó okok ellen kell fellépni, és ezek megszűnésével haza kell térniük a menekülteknek.

Forrás: MTI; Fotó: Facebook

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/szijjarto-peter-bejrutban-magyarorszag-szamara-fontos-a-kozel-kelet-bekeje/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?