ápr 28, 2021
7 Views
0 0

Szijjártó: Magyarország nem tervezi orosz diplomaták kiutasítását

Written by

A miniszter szerint már kifejeztük szolidaritásunkat Csehország felé, egyéb lépést nem tervez a cseh diplomaták kiutasítása miatt.

Magyarország kiáll Csehország mellett, de nem tervezi, hogy orosz diplomatákat utasít ki az országból  mondta Szijjártó Péter az RTL Klubnak.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: azzal, hogy Magyarország aláírta a visegrádi négyek közös, Oroszországot elítélő nyilatkozatot hétfőn, az ország kifejezte szolidaritását Csehországgal.

“Egyelőre más lépést nem tervezünk”

A miniszter elmondta, hogy vállalták, hogy figyelik a csehek jekatyerinburgi főkonzulátusát, segítik őrzését és működését, amíg ők ezt nem tudják megtenni a diplomaták kitiltása miatt.

Andrej Babis cseh miniszterelnök április 17-én jelentette be, hogy 18 orosz diplomatát kiutasítottak, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Kiderült ugyanis, hogy az a két orosz ügynök, aki brit vádak szerint 2018 márciusában az angliai Salisburyben megpróbálta megölni a kiugrott orosz kémet, Szergej Szkripalt, 2014-ben felrobbantott egy csehországi fegyverraktárt.

Oroszország Csehország döntésre válaszul 20 cseh diplomatát utasított ki.

Hétfőn a visegrádi négyek közös, Oroszországot elítélő nyilatkozatot fogadtak el, de a Lengyelország által megfogalmazott keményebb kiállást Orbán Viktor magyar miniszterelnök megakadályozta.

A kiutasítási hullám egyébként hatással volt a lengyel–orosz viszonyra is, Varsó a múlt héten három, Moszkva öt diplomatát minősített persona non gratának. Szlovákia pedig a csehekkel való szolidaritásra hivatkozva küldött haza három diplomatát

 közölte Szijjártó a csatornával.

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

Nincs olyan területe a Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatoknak, amely ne lenne válságban, s az utóbbi hónapok eseményei alapján szinte teljes mértékben kizárható a javulás esélye. Ukrajna és Oroszország az újabb háború küszöbére jutott, gyorsan romlik a börtönbe zárt legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij állapota, az orosz hatóságok pedig újabb intézkedésekkel lehetetlenítik el a független médiumokat.

hvg.hu/vilag/20210428_Szijjarto_Peter_Magyarorszag_orosz_diplomatak_kiutasitas#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?