ápr 28, 2021
6 Views
0 0

Szijjártó: a V4-országok között tárgyalás van, nem nyomásgyakorlás

Written by

Szijjártó: a V4-országok között tárgyalás van, nem nyomásgyakorlás

A visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – V4) kormányfői tárgyalást folytatnak, nem gyakorolnak nyomást egymásra – reagált egy kérdésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután román kollégájával, Bogdan Aurescuval több megállapodást írt alá a gyulai Almásy-kastélyban szerdán.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: négy, kölcsönös tiszteletre és kölcsönös előnyökre építő ország miniszterelnöke megbeszélést folytat a V4-es találkozókon. Andrej Babiš cseh kormányfő kezdeményezésére adtak ki egy szöveget, amelyben valamennyien jelezték szolidaritásukat “cseh barátaikkal”, de a szövegben mind a négy kormányfő szempontjai megjelentek – közölte. Erről több sajtóorgánum úgy írt: a magyar miniszterelnök megvétózta, hogy a V4-ek keményen fellépjenek Oroszországgal szemben.

A miniszter azt mondta, Magyarország már a múlt héten közös külügyminiszteri nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását Csehországgal. A szlovák külügyminisztertől sms-ben kapott egy szöveget – mondta –, “ő megkérdezte, egyetértek-e vele, én visszaírtam, hogy igen, utána kiadtuk” – közölte. Szijjártó Péter elmondta, Csehország kérésére vállalták, hogy segítséget nyújtanak a jekatyerinburgi főkonzulátus őrzésében és részbeni működtetésében a cseheknek addig, amíg ők ezt nem tudják megtenni diplomatáik kitiltása, illetve hazahívása miatt.

Magyarország szolidaritásvállalása nem kérdőjelezhető meg

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kormány más lépést nem kíván tenni az ügyben.

Csehország nemrég bejelentette a prágai orosz nagykövetség 18, titkosszolgálati tisztként azonosított munkatársának a kiutasítását. Válaszul az orosz külügyminisztérium a moszkvai cseh nagykövetség 20 munkatársát minősítette nemkívánatos személynek. Hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kezdeményezésére videokonferenciát tartottak a V4-ek miniszterelnökei. Később kiadott közleményében Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a találkozó egyik témájának a Prága által tett lépések iránti szolidaritás és támogatás kifejezését nevezte meg.

Forrás: MTI; Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/szijjarto-a-v4-orszagok-kozott-targyalas-van-nem-nyomasgyakorlas/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?