máj 18, 2021
13 Views
0 0

Szigorítják a csokszabályokat, mutatjuk részleteket!

Written by

Bár az idei évtől bizonyos feltételek mellett illetékmentessé vált a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával az ingatlanvásárlás, a 2022-es adótörvények tervezetébe illesztett illetéktörvény-módosítással máris bezárnának egy kiskaput – írja az Index.

(A legfrissebb hírek itt)

Eddig csak akkor kellett utólag az illetéket megfizetni, ha a megelőlegezett csok feltételei nem teljesültek. Például abban az esetben, ha a vállalt gyermek nem született meg a vállalt határidőre. (Kivéve ha ennek egészségügyi oka volt.) Vagy akkor, ha a támogatott lakásvásárlási lehetőséggel élő igénylő a csokot gyermekvállalás teljesítése nélkül a határidő lejárta előtt bármely okból visszafizette.

A mostani módosítás szerint már nemcsak a megelőlegezett csok igénybevétele esetén kell visszafizetni az illeték összegét, hanem akkor is, ha az igénybe vevő nem lesz jogosult utólag a kedvezményre, például ha az ingatlant nem lakáscélra hasznosítják, vagy az elidegenítési tilalom megszegése miatt. Erre Czilják Norbert, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezető menedzsere hívta fel a figyelmet.

A szigorítással az esetleges visszaéléseknek szeretnék elejét venni. Ha a csokigénylő a gyermekvállalással kapcsolatos ígéretét az egészségi állapota miatt nem tudta teljesíteni, megvett ingatlan után utólag nem kell illetéket fizetnie.

De nem lesz teljes körű a szigor: például csak akkor lesz utólagos illetékfizetési kötelezettség a megvásárolt ingatlan után, ha a támogatott vagyonszerző a csok teljes összegét visszafizeti – olvasható az Index cikkében.

Az új és szigorúbb szabály már csak azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyeket a törvény kihirdetését követő 31. napon való hatálybalépését követően írnak alá.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/csok-ingatlanvasarlas-szabaly-szigorit/nk123yx

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?