Sze 30, 2020
15 Views
0 0

SZFE: Novák Emil és Zalán János lesz a két új rektorhelyettes októbertől

Written by

SZFE: Novák Emil és Zalán János lesz a két új rektorhelyettes októbertől

Vidnyánszky Attila az  M5 kulturális csatorna ma esti műsorában jelentette be, kik váltják az SZFE eddigi vezetőit azok felmondási idejének lejártával. A két új rektorhelyettes Novák Emil és Zalán János lesz. Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik holnaptól.

A kuratórium kedden Szarka Gábor személyében új kancellárt nevezett ki, őt azonban a hallgatók nem engedték be az egyetemre. Az egyetemfoglalók továbbra sem hajlandóak tárgyalni a kuratóriummal és nem fogadják el annak döntéseit, mondván azt illegitimnek tartják. Vidnyánszky Attila minderre reagálva hangsúlyozta: a kuratórium jogszerűen működik, döntései megfelelnek a szabályoknak. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az egyetemen egy szűk kisebbség az, amelyik ennyire elzárkózik és hatással van a többségre. Mint mondta, a diákok a politika eszközeivé váltak, a baloldal pedig reménysugárként tekint az SZFE-n kialakult helyzetre. Hozzátette, a hallgatók azt kockáztatják, hogy érvénytelenné válik ez a félév.

Fájó lesz a kijózanodás

– fogalmazott arról, amikor a hallgatók majd azzal szembesülnek, hogy elment egy hónap.

A kuratórium elnöke szerint az egyetemen csütörtökön kezdődő sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt. Arról is beszélt, hogy jelenleg válsághelyzetről van szó, intézkedéseik – például Szarka Gábor kancellári kinevezése – a válságot próbálják megoldani. A két új rektorhelyettes feladata lesz átlátni, hogy mennyire és hogyan tér el a működés a szabályszerűtől.

Elszántan beleállunk az új campus megépítésébe

– mondta Vidnyánszky Attila

Mint mondta, az új kancellár, Szarka Gábor a közszolgálati egyetem campusának igazgatója volt, ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, ő a megfelelő ember azokra a célokra, amelyeket kitűztek maguk elé. Hangsúlyozta azt is, hogy mindent el fognak követni, hogy normalizálódjon a helyzet, ha nem megy az egyetemen, akkor más helyszínen indítják be az oktatást, azonban, mint mondta, reménykedik abban, hogy az elkövetkező napokban sikerül az álláspontjaikat közelíteni. A jövő héten leülnek tárgyalni, szeretnének egyeztetni az egyetem filmes és színházi részén dolgozókkal.

Elsejétől teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet. Muszáj, hogy szót értsünk

– hangoztatta.

Vidnyánszky hangsúlyozta, hogy nem küldtek el senkit, arra kérik a tanárokat, hogy folytassák a munkát. Azok a diákok, akik benn vannak a rendszerben, azok a tanárok, akik őket tanítjákés elkísérik a diplomáig. Kiemelte: a szakma érdeke az, hogy szakmai konzultációk kezdődjenek el.

El kell gondolkodni azon, hogy az egyetemen elindítsák a színművészeti menedzserképzést. Beszélt arról is, hogy vannak területek, ahol túlképzés van, de például a vidéki színészeknek csak alig hatvan százaléka diplomás és alig van fiatal rendező is. Az esetleges félreállására vonatkozó kérdésre Vidnyánszky Attila azt mondta: sok támogatást kap és úgy gondolja, hogy ezt végig kell csinálnia.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/Soós Lajos

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/szfe-novak-emil-es-zalan-janos-lesz-a-ket-uj-rektorhelyettes-oktobertol/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?