máj 25, 2021
9 Views
0 0

Szerdán tárgyalják az önkormányzati bérlakásokról szóló törvényjavaslatot

Written by

Szerdán tárgyalják az önkormányzati bérlakásokról szóló törvényjavaslatot

“Minden módosítási javaslatot megfontolunk, és megpróbáljuk meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak.” – így reagált Böröcz László az ATV Híradó megkeresésére annak kapcsán, hogy terveznek-e a korábban beterjesztett lakástörvényben módosításokat. Az önkormányzati bérlakások eladásáról szóló törvényjavaslatot a parlament szerdán kezdi el tárgyalni.

A 3. kerület 3000 önkormányzati tulajdonú bérlakása közül 46 család otthona újul meg, erre a kerületi önkormányzat 250 millió Ft támogatást kapott. Óbuda polgármestere azt mondta: az új lakástörvény – ami körülbelül 2000 lakást érintene a kerületben – alkotmányellenes, és az önkormányzati bérlakás politikát is ellehetetlenítené. „Mert egyik oldalról maguk a lakások kimennének az önkormányzatok mögül, másrészt pedig, hogy olyan körülmények között, hogy bármikor ki tudja húzni az önkormányzatok alól a tulajdont a kormányzat, hát semelyik önkormányzat nem fog egy perc alatt beleugrani bérlakás építési projektekbe” – fogalmazott Kiss László.

Mint ismeretes Böröcz László két héttel ezelőtt nyújtotta be törvénymódosító javaslatát. „Az eredeti cél végül is az, hogy mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik” – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

A módosító tervezet szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint. Ha megszavazzák, az új törvényt az önkormányzatok 800 milliárd Forintos vagyontól esnek el.

A főpolgármester arra emlékeztetett: a törvénymódosító javaslat ellen Fideszes polgármesterek is szót emeltek. Karácsony Gergely szerint „kiderült, hogy még mindig van az önkormányzatok között pártokon átívelő együttműködés, és szakmai konszenzus, ez egy rossz javaslat, amelynek az elfogadása biztosan nem a közérdeket szolgálja.”

A törvényjavaslatról a Parlament szerdán kezd tárgyalni.

Az ATV Híradó Böröcz Lászlót a Fidesz sajtóosztályán keresztül érte el. Azt írta: minden módosítási javaslatot megfontolunk, és megpróbáljuk meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210525-szerdan-kezdi-targyalni-parlament-az-onkormanyzati-berlakasokrol-szolo-torvenyjavaslatot

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?