ápr 29, 2021
3 Views
0 0

Szerb és horvát focistákkal lettek bajnokok: Kunbaján imádják a megye II-es Chelsea-t

Written by

Bármilyen meglepő, nem csak az élvonalban találunk tucatnyi külföldi játékost foglalkoztató együttest. A Bács-Kiskun megyei II. osztály déli csoportjában vitézkedő Kunbajai SE szurkolóit viszont cseppet sem zavarja, hogy a szerb határ mellett található, 1600 fős település együttesében mindössze egyetlen hazai játékos szerepel. Büszkék a keretet alkotó szerb, horvát és vajdasági magyar labdarúgókra, akikkel a 19 forduló után is száz százalékos gárda már bebiztosította a bajnoki címet.

(A legfrissebb hírek itt)

A Blikk a Nemesnádudvari KSE elleni bajnokin látogatta meg a csapatot, amely kék mezével és összeállításával akaratlanul is a légiósok tömkelegével angol bajnoki címeket szerző Chelsea-t juttatja az ember eszébe. Persze, óriási különbség, itt nem milliós havi fizetésekért, hanem a játék szeretetéért futballoznak a határ túloldaláról érkező amatőr focisták. No, meg azért, hátha felfigyel rájuk egy magasabb osztályban szereplő klub.

(Ez is érdekelheti: Imádott klubja ellen is focizott: az MTK-ban véd a Fradi rettegett vezérszurkolója)

Nagy István, az egyesület elnöke /Fotó: Zsolnai Péter

Nagy István, az egyesület elnöke /Fotó: Zsolnai Péter

– Először két-három srácot hoztunk át a Vajdaságból hat-hét évvel ezelőtt, aztán, ahogy ment a híre annak, hogy innen többen tovább tudtak lépni magasabb osztályba, egyre többen jelentkeztek is, és tavaly ősszel odáig jutottunk, hogy egyetlen magyarországi játékos sem volt a keretben. Ma hat horvát, hat szerb és hat magyar játékos alkotja a csapatot,. Igaz, utóbbiak közül egy kunbajai, a többiek vajdaságiak – mesélte lapunknak Nagy István, az egyesület elnöke, hozzátéve: elsősorban a szükség szülte, hogy a keret így állt össze. – Sajnos, helyi szinten egyáltalán nincs utánpótlás. Mivel ificsapatot indítani kötelező, azt egy másik településről béreljük, amire a szabályok lehetőséget adnak.

Miközben a kunbajai csapat a pályán magabiztosan futballozva alakította ki a helyzeteket, Nagy a gárda mindennapjaiba is beavatta lapunkat.

– Heti három edzésünk van a vajdasági Bajmokban, a játékosok a meccsekre az önkormányzati busszal érkeznek, amely Tompán várja őket – meséli a klubvezető. – A csapaton belül nagyrészt szerbül zajlik a kommunikáció, de én például nem beszélem a nyelvet. A meccsek előtt a tájékoztatókat így magyarul tartjuk, ilyenkor a technikai vezetőnk vagy a csapatkapitányunk tolmácsol.

(Ez is érdekelheti: Edzőtemető az NB I: soha nem látott ütemben fogyasztják a klubok a vezetőedzőket – Csak négy csapatnál nem váltottak szakembert)

A Kunbaja a nemesnádudvariak ellen is simán nyert /Fotó: Zsolnai Péter

A Kunbaja a nemesnádudvariak ellen is simán nyert /Fotó: Zsolnai Péter

Közben a helyi szurkolókkal is szóba elegyedünk, akik a kerítésen túlról figyelik az övéiket. Kunbaján mindenki magáénak érzi a csapatot, a játékosok alázatukkal, győzni akarásukkal maguk mellé állították a helyieket. Ezt mutatja az is, hogy a meccsek után a helyi szponzor jóvoltából mindig megvendégelik a focistákat, mint kiderült, legutóbb például birkapörkölt volt a menü.

A rivális egyesületek kevésbé nézik jó szemmel a kunbajaiak remeklését. Ezt a vendégkispad mellé kifeszített magyar zászló is bizonyítja, amint arra a klubelnök felhívta a figyelmünket. A gárda kapusának, Mikovic Srdjannakak is akadtak rossz tapasztalatai.

– Nagyon jól érezzük magunkat itt, mindenki elfogadott minket, szeretnénk, ha idegenbeli meccseken is ez lenne a helyzet, de nem mindig van így. Mi focizni jövünk, mert ezt szeretjük csinálni, de sajnos az utóbbi időben többször előfordult, hogy egy meccs után nem akarnak kezet fogni, gratulálni az ellenfelek, márpedig ez a társaság nem ezt érdemli – árulta el a vajdasági kapus.

A kunbajaiak egyébként látogatásunk alkalmával sem maradtak adósak a jó játékkal: már a bajnoki címmel a zsebben könnyed, 4-0-s sikert arattak a napsütéses tavaszi délutánon.

(Ez is érdekelheti: Kemény hónapokon van túl az U20-as vb-bronzérmes: egy évvel a horrorsérülése után visszatért Gosztonyi András)

Betartják a szabályokat

A honi szövetség nem korlátozza a keretekben a légiósok számát, egyszerre azonban csak három unión kívüli országból érkező játékos lehet a pályán, így a kunbajaiaknak a szerb játékosok cserélgetésekor figyelniük kell. A légiósok szerepeltetésének hátránya, hogy a klub limitált összegben igényelhet csak tao-támogatásokat, az egyesület azonban szponzori és önkormányzati pénzekből működik.

A járványhelyzetben a határátlépés szabályaira is oda kell figyelni, a kunbajai focistákat azonban ezek nem korlátozzák a meccsre járásban.

– Az életben lévő 30 km-es szabály értelmében a határt mindkét oldalról átléphetik a sportolóink karanténkötelezettség nélkül, ezt a lehetőséget használjuk ki – magyarázta Nagy István.

(Ez is érdekelheti: Utolsó hazai mérkőzésére készül az MTK színeiben: Kanta József 23 év után búcsúzik)

www.blikk.hu/sport/magyar-foci/kunbaja-bajnok-szerb-horvat-focistak-ii-osztaly/0qbjtyh

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?