máj 9, 2021
21 Views
0 0

Szerb díjeső Peter Handke Nobel-díjas írónak

Written by

Magas szerb kitüntetéseket vett át Peter Handke Nobel-díjas osztrák író, aki a hétvégén először látogatott a volt Jugoszlávia területére a legrangosabb irodalmi elismerés 2019-es elnyerése óta.

A szerbbarát írónak pénteken Banja Lakában, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) fővárosában a Bosznia-Hercegovina egyik részét alkotó terület érdemrendjét adta át Zeljka Cvijanovic RS-elnök. Ugyanaznap a kelet-boszniai Visegradban az Ivo Andric Irodalmi Nagydíjat nyújtotta át neki Emir Kusturica filmrendező. Pénteken Belgrádban a legmagasabb szerb állami kitüntetést, a Karadjordje-érdemrendet adta át számára Aleksandar Vucic szerb elnök. Az elismerést már tavaly odaítélték az osztrák írónak, de Handke a múlt évben nem tudott a Balkánra utazni.

Szarajevóban elutasítással és megrökönyödéssel fogadták Peter Handke diadalmenetét szerb földön, a bosnyák médiában népirtástagadónak nevezték az osztrák szerzőt, aki bírálói szerint bagatellizálja vagy elhallgatja a délszláv háború idején elkövetett szerb háborús bűnöket. A boszniai államelnökség horvát tagja, Zeljko Komsic azt mondta, “hiába kapott Nobel-díjat Handke, a lelke mélyén egy fasiszta”.

Már Handke Nobel-díja is nagy visszatetszést váltott ki több balkáni országban, s a svéd fővárosban tiltakozást is tartottak az író ellen. Handke egyébként már 1999-ben támadások kereszttüzébe került, amikor bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen. 2006-ban Slobodan Milosevic szerb vezető temetésén is beszédet mondott.

Az osztrák író azzal is felháborodást keltett, hogy kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenicai mészárlást, amikor az 1992-1995-ös boszniai háborúban a boszniai szerbek több mint nyolcezer férfit és fiút gyilkoltak meg, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a tetteket, és indokot szolgáltathassanak a nemzetközi közösség közbelépésére.

hvg.hu/kultura/20210509_Szerb_dijeso_Peter_Handke_Nobeldijas_ironak#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?