máj 29, 2021
14 Views
0 0

Szent-Iványi a nagykövet visszahívásáról: probléma az átvilágítások hiányossága

Written by

Szent-Iványi a nagykövet visszahívásáról: probléma az átvilágítások hiányossága

Már egy hónapja lezárult Bus Szilveszter bangkoki külszolgálata, a visszahívást azonban mindeddig nagy hallgatás övezte. A diplomata neve már a bangkoki magyar nagykövetség honlapjáról is eltűnt, a kirendeltséget jelenleg ideiglenes ügyvivő vezeti. Az ATV Híradó riportja. ​

“Nyilvánosan választ várok a külügyminisztertől arra, hogy egy ilyen korábban fontos beosztást betöltő Fideszes államtitkárnak a rendkívüli, azonnali hazarendelésének mi az oka, esetleg van e mögötte bármilyen botrány, amiről a közvéleménynek tudnia kell vagy egy külügyi bizottsági tagnak legalábbis tudnia kell” – mondta Mesterházy Attila.

Az MSZP-s politikus a Külügyminisztérium előtt arról beszélt, Bus Szilveszter korábban a Fidesz teljes bizalmát élvezte, mint a déli nyitásért felelős helyettes államtitkár. És a nagy hallgatás mellett a sietség is nagy, hiszen a külügyi bizottság jövő héten már az új bangkoki nagykövet meghallgatását tervezi. Mesterházy, aki egyben az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke is a titkolózást a Kaleta-ügyhöz hasonlította.

A HVG információi szerint Bust tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt rendelték haza bangkoki állomáshelyéről, de arról nincs szó, hogy nála is gyermekpornográf felvételeket találtak volna, mint Kaleta Gábornál és büntetőeljárás sem folyik ellene. Szent-Iványi István szerint ez arra enged következtetni, hogy fiatalkorúak nem érintettek az ügyben, amely így inkább Szájer József esetéhez hasonló, aki méltatlanná vált funkciójához.

Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint

nagy problémát jelent az átvilágítások hiányossága. A C-típusú vizsgálaton minden külügyi vezető ötévente átesik, mégis többször átcsúsztak már azok, akiknek nem lett volna szabad. Mint mondja, Mesterházy joggal követel több információt.

“Nagy baj, hogy nem avatják bele ezekbe a kérdésekbe a külügyi bizottság vezetőségét, hiszen itt egy együttműködésre lenne szükség. Nem kellene feltétlenül ebből botrányt okozni, ha az illetékesek tudnak pontosan arról, hogy mi van. Ők el voltak zárva az információtól, tehát most jogosan követelik nyilvánosan, hogy adjanak erről számot” – mondta a szakértő.

Bus Szilveszter 2017-ben kapta meg a bangkoki megbízást, korábban Indonéziában és Indiában is diplomáciai szolgálatot látott el. Kérdéseinkkel kerestük Bangkok magyar nagykövetségét, de nem kaptunk választ. A Külügyminisztérium megerősítette, hogy a volt nagykövettel szemben semmilyen eljárás nincs.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210529-szent-ivanyi-a-nagykovet-visszahivasarol-problema-az-atvilagitasok-hianyossaga

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?