ápr 27, 2021
4 Views
0 0

Szenátusi bizottság vizsgálja Bolsonaro járványkezelésének hiányosságait

Written by

Azzal is gyanúsítják a brazil elnököt, hogy sikkasztott a koronavírus elleni védekezésre szánt forrásokból. A bizottságban nem lesznek többségben Jair Bolsonaro támogatói.

Szenátusi vizsgálóbizottság alakult kedden Brazíliában, hogy megvizsgálja Jair Bolsonaro elnöknek a koronavírus-járvány kezelése ügyében tett intézkedéseit és mulasztásait az országban féktelenül tomboló járvány közepette. Bolsonarót a többi között azzal gyanúsítják, hogy elutasította, illetve szándékosan halogatta a Covid-19 betegség elleni vakcinák beszerzését, valamint hogy a pandémia elleni küzdelemre szánt szövetségi forrásokat sikkasztott.

A tizenegy tagú bizottságban Bolsonaro mindössze négy szenátorra számíthat, a többiek semlegesen, illetve ellenségesen viszonyulnak hozzá. A testület zárójelentése alapját adhatja újabb hivatali felmentési eljárás megindításának az államfővel szemben. Ehhez azonban a képviselőház elnökének hozzájárulása is kellene, s ezt a tisztséget jelenleg olyan személy tölti be, aki Bolsonaro hívének számít. 

Bolsonaro volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta betegséget, és következetesen azt hangoztatja, hogy a járványügyi korlátozások éhezéshez, káoszhoz és nyomorhoz vezetnének. Többször is támadta az óvintézkedéseket elrendelő tagállami kormányzókat. Az oltások értelmét is kétségbe vonta, annak ellenére, hogy maga is átesett a betegségen.

A koronavírus már 391 936 életet követelt a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon, az Egyesült Államok adata után.

hvg.hu/vilag/20210427_bolsonaro_koronavirus_mulasztasok_vizsgalobizottsag#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?