nov 20, 2020
18 Views
0 0

Szélsőséges helyzetben sorshúzással dönthetnének emberek életéről az orvosok

Written by

Szélsőséges helyzetben sorshúzással dönthetnének emberek életéről az orvosok

Elkészült a magyar orvosi vészhelyzeti protokoll, ami számos etikai ajánlás mellett azt is tartalmazza, hogy ha kapacitáshiány miatt választani kell, melyik covidos beteget lássák el, akkor aki azt kell választani, aki az intenzív terápia hatására nagyobb eséllyel élheti túl a betegséget. Ha ilyen szélsőséges helyzetben egyenlők a betegek esélyei, akkor sorshúzás dönthet, ki jut ellátáshoz.

Ahogy az Etikai megfontolások az orvosi erőforrások elosztásához COVID-19-pandémia idején Magyarországon című kódex megjelent, a Magyar Orvosi Kamara elnöksége szinte rögtön elzárkózott annak “téves és félrevezető értelmezésétől, mely egyes sajtóorgánumokban sajnálatos módon napvilágot látott”.

A Magyar Nemzet ugyanis kiemelte a protokollból a sorsolásra vonatkozó részt, valamint Kásler Miklós arra adott reakcióját, miszerint nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával, sőt határozottan visszautasít minden, a hippokratészi eskünek ellentmondó indítványt.

A Kamara közleményt adott ki az ügyben, amiben leírják, hogy a megfeszített munka eredményeként megszületett, a szűkös egészségügyi erőforrások vészhelyzetben való elosztására vonatkozó etikai ajánláscsomag egy laikus számára megdöbbentő lehet; de fontos megérteni azt a tényt, hogy – mint minden más országban – Magyarországon is szükség van egy ilyen ajánlásra vészhelyzet esetén. Akkor ugyanis a legfontosabb, hogy a rendelkezésre álló értékes időt ne a döntési helyzetekből fakadó, szinte elviselhetetlen morális teherrel való megküzdés tegye ki, hanem sokkal inkább az életek megmentése, írják.

atv.hu/magyarnemzet.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20201120-szelsoseges-helyzetben-sorshuzassal-donthe-emberek-eleterol-az-orvosi-kamara

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?