márc 31, 2021
7 Views
0 0

Szelfit küldött a Marsról a NASA robotja

Written by

A Mars 5 kilométer magas hegye, a Mount Sharp felé tartó Curiosity jelenleg egy Mont Mercou nevű, 6 méteres kiemelkedésnél jár – írja a SciTech Daily. A NASA marsjárója már több alkalommal megörökítette a réteges formációt, a felvételek segítségével látványos képeket hoztak létre a robot profi és amatőr rajongói.

A Curiosity a közelmúltban magát is lefotózta a Mont Mercounál, a felvételei felhasználásával pedig két panorámaképet is létrehoztak. A szelfi 60 felvétel kombinálásával jött létre, a képeket a robot március 26-án készítette. Az új panorámaképek a NASA oldalán tekinthetőek meg.

A szelfin a marsjáró mögött maga a formáció, a robot előtt pedig egy mintagyűjtés nyoma, egy furat látható.

Ez volt a 30. alkalom, amikor a Curiosity mintát emelt ki a vörös bolygó talajából. A begyűjtött anyagot a robot műszereihez továbbította, a kutatók így képesek lesznek felmérni a minta összetételt.

Az űreszköz 2014 óta mászik fel a Mount Sharp oldalán, a régió, ahol a marsjáró jelenleg halad, egy agyagos és egy szulfátos terület között fekszik. A szakértők szerint a térség elemzése segíthet jobban megérteni, hogy miként vált kietlenné az égitest.

A Mont Mercou névadója egy francia hegy, amely a délkelet-franciaországi Nontron mellett található. Mivel a környéken a marsszondák a nontronit, azaz a Nontron közelében gyakori agyagos ásvány jelenlétét mutatták ki, a NASA szakértői gyakran adnak a francia településhez köthető neveket a terület formációinak.

24.hu/tech/2021/03/31/curiosity-nasa-marsjaro-szelfi-kep/

Komment írása

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
24.hu · Tech
banner

Vélemény, hozzászólás?